Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenstadsjulen anno 1890-tal

/
  • Beda, fru Forsström, buteljsköljerskan Anna samt Sigrid (Annelise Rydfjord, Inger Westling, Kristina Karlsson och Elisabeth Karlsson) sjunger ihop julgåvor till de fattiga i det sena 1800-talets Sundsvall. Årets lyktvandringar med Stenstans Berättarteater innehöll mycket sång.
  • I Knausts trappa möter fru Anna Knaust (Kicki Bengtsson Olsson) upp med en gåvokorg till fattighuset i Åkroken.
  • Före detta tegelbruksarbetaren Gustav Hansson (Dennis Stendahl) måste numera tigga i vinterkylan för sitt uppehälle.
  • Då, vid 1800-talets slut, var inte Knausts fasader elbelysta. Men misären var stor bland Sundsvalls fattiga och det är som insamlingsarbetare Stenstans Berättarteater ledde årets lyktvandringar med julsånger.

Då var inte husen behängda med ljusgirlander, för elektriciteten var ny.
Men snön låg lika tyst och tjock, och man måste ha broddar på hästskorna när slädarna skulle fram.
Med gammaldags lyktor och dåtidens människor skapar Stenstans Berättarteater en bild av julen förr.

Annons

Kylan biter i långkjolar, sjalar och - för de välbeställda - pälsar. På det fattiga Norrmalm är man glad över snön, som isolerar de dragiga husen en smula. Men lågkonjunkturen håller sitt bistra grepp om Sundsvall, arbetslösheten är stor och många är fattiga och sjuka.

Stenstans Berättarteater har gjort två lyktvandringar i år. Sigrid Karlsson (Elisabeth Karlsson), buteljsköljerskan Anna (Kristina Karlsson) som arbetar vid Grönborgs bryggeri och har sin lill-Jonken i vagn, änkefru Lovisa Forsström (Inger Westling) samt Beda (Annelise Rydfjord) är ute på gatorna och sjunger ihop pengar till de fattiga.

– Jag blev änka 1860 och började arbeta på gamla fattighuset vid Åkroken. Där är eländigt och kallt, och där finns bara 30 platser fast de gamla och sjuka är så många. Kanske vi kan be välståndet om några gåvor, säger fru Forsström.

– Och jag vet nog var välståndet håller hus, säger Sigrid och leder folket in i "syndens näste" Hotell Knaust.

Eftersom det är jul är inte bara det fina folket välkommet där. Fru Anna Knaust (Kicki Bengtsson Olsson) möter i trappan med prov på en matsedel - bland annat consommé och stekt anka - men också med en korg till de behövande: vedträn, linne och filtar.

– En av träpatronerna ville ha julfest här, och vi tyckte att festsalen var för liten så vi slog ut väggen, Oscar och jag, och murade upp den igen sedan, säger hon.

Här dyker också en kyrkfru (Catrin Bertlin) upp; hon ska till kyrkan och arbeta men törs inte gå själv i mörkret, till bara gaslyktors sken, och allrahelst inte längs Sjögatan, de ökända krogkvarteren.

– Och så här års är det mycket oknytt och väsen ute också, ryser hon.

Men i sällskap törs hon, och på Sjögatan står en stackars tiggare och ber "Skänk en slant till en kverulant och en musikant" till musik från Daniel Olaussons cello. Gustav Hansson (Dennis Stendahl) har mist sitt arbete vid Granlo tegelbruk, och när han ber Gud om ett arbete blir han bönhörd: fru Knaust har en plats åt honom på hotellet.

Inne i Gustaf Adolf-kyrkan varnar kyrkarbeterskan för att komma för tidigt till julottan. Med glödande blick berättar hon om mor Hulda, som hamnade mitt i de dödas mässa. Och om man springer tre varv runt kyrkan på julnatten kan man få gåvan att se in i framtiden - det vill säga om man klarar sig undan vålnader och spöksuggor som springer mellan benen på en och sprättar upp en.

– Och titta på ljusen under julottan. Brinner ljuset framför en kvinna med mörk veke blir hon änka. Om ljusen i ljuskronan slocknar dör folket, säger hon.

Säkert sjöngs det i Stenstan till jul: gamla sånger som "Klang min vackra bjällra", Goder afton" och "Ett barn är fött". När Stenstans Berättarteater berättar om människorna från förr och sjunger sångerna är man långt borta från den inspelade julmusik som numera mekaniskt vräks ut nonstop över gatorna. Här är det riktiga röster med ansikten bakom, och sånger som har en avsändare. Då förvandlas ljudkuliss till julmagi.

Mer läsning

Annons