Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall firar Umeå med festival

/

Umeå må vara kulturhuvudstad, men Sundsvall är först ut att fira.
Den 24 - 30 januari kickas det norrländska kulturhuvudstadsåret i gång med en veckas konserter, teater och film i Sundsvall.

Annons

För drygt ett år sedan bildade de fyra Norrlandslänen ett musiknätverk. Umeås representant uppmanade de andra att också uppmärksamma kulturhuvudstadsåret.

– Vi hade redan bokat in Christian Lindberg för en konsert och jag fick idén att bygga ut det hela, säger Scenkonstbolagets musikchef Lennart Åkermark.

Resultatet blev en veckas festival, främst med musik men också teater och film, före Umeås invigning. Den 24 januari börjar allt med att Nordiska Kammarorkestern får återse sin gamle chefdirigent och energispruta, världstrombonisten Christian Lindberg, som sin vana trogen är både tonsättare, dirigent och solist.

Den 25 januari spelar High Coast Jazz Orchestra, och den 26 ägnas barn och ungdom: musiksagan Petter och hans fyra getter, den suggestiva "Där korpen vitnar" med häxprocessernas stämning, ungdomsensemblerna Mittfolk, Lust och Slusk - folkmusik, jazz och kör - och slutligen Härnösands operaelever i "Hoffmans äventyr". De övriga dagarna kan man gå en nutida musikvandring på Kulturmagasinet med blåsmusikerna Ivo Nilsson och Jörgen Pettersson, lyssna till Weberkvartetten och Jonas Lindgård eller den franska jazzgruppen Biréli Lagrène Quartet, se "Århundradets kärlekssaga" på teatern eller en filmföreställning.

Flera av Sundsvalls produktioner reser sedan till Umeå; andra kommer därifrån och hit senare i vår.

Scenkonstbolaget vill att festivalen ska bli återkommande i Sundsvall och planerar redan för 2015. Men den ska inte bara öka kulturintresset på plats utan också stärka samarbetet mellan Norrlandslänen på kulturområdet. Det finns redan - till exempel har musiker från Sundsvall hjälpt Norrlandsoperan att spela Stravinskijs "Våroffer" nyligen, och i sommar reser Nordiska Kammarorkestern och Gilles Apap till en Mozartfestival i Würzburg, som representant för Umeå och kulturhuvudstadsåret.

– Vi har olika kompetenser i de fyra länen och genom att hjälpa varandra kommer vi längre än om vi konkurrerar. Norrlands Symfoniorkester kunde inte bli av om inte kammarorkestern och Norrlandsoperans orkester gick ihop, och med Estrad Norrs operaartister från Jämtland kan vi göra föreställningar som "Pajazzo" i höstas, säger Lennart Åkermark.

Hela programmet finns på www.scenkonstbolaget.se

Annons
Annons
Annons