Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enastående julshow i en skön 1970-talsanda

/
  • BROTT LÖNAR SIG. Liza Marklund, Åsa Larsson och Camilla Läckberg var med i ”Dagens boktips”.
  • julfirande. Ingmar Virta är tomte på deppen som inte gillar barn. Daniel Adolsfsson däremot har tränat och är i toppform inför firandet.Foto: Eva-Lena Olsson
  • LATTJOLAJBAN. Porträttlik Ingmar Virta var Brasse med den berömda lådan. Vem som skulle bort får man bara veta om man ser Julfrossa.

Annons

Magnus Sjödin, Peder Björk och tomten – alla finns med i Julfrossa.

Genialiska texter och fantastiska skådespelare ger vad programbladet utlovar:

En alldeles unik julshow.

När bandet Bandet har tagit plats på scenen dansar sex glada, sjungande pepparkaksgubbar in på scenen – i bruna one-piece. Men texten till den traditionella visan har bytts ut och gubbarna sjunger i stället om pepparkakshus som blivit bostadsrätter och hejaropen färgats blå. Vi snackar toppklass. Om man ska slå ner på något så skulle det möjligen vara tempot. Det går det lite för fort och risken finns att man inte hinner snappa upp hela texten. Och det skulle ju vara synd eftersom det är så finurligt formulerat.

Ackompanjerade av signaturmelodier från kända program från förr – Frukostklubben, Sveriges magasin – undrar ensemblen om det inte möjligen var så att julen var bättre förr?

Och hela showen går i en skön 1970-tals anda – från scenografi till kostym: Daniel Adolfsson i kermitgröna byxor, Sofia Andersson i tidstypiska rosa och röda breda ränder på tvären. Man bara väntar på att Magnus, Brasse och Eva ska dyka upp.

Och det gör de mycket riktigt – eller Brasse i alla fall med sin lattjolajbanlåda. I den har han pratiga tanter och farbröder säger han och öppnar lite lätt på locket. Genast drar kacklet igång, precis som i förlagan. Gisela Nilsson och Sofia Andersson får gissa vem som ska bort. Brasse plockar upp två politiker, drottningen och Marcus Birro. Och precis som i originalet har Brasse den sämsta förklaringen till vem som inte hör dit.

Som sig bör i revyliknande uppsättningar kängas det åt politiskt håll och året som gått avhandlas. Här lyckas man få in såväl nationella aktualiteter som Carema-skandaler och kriser. Men även våra lokala politiker får sig en släng av sleven när det omstridda kundbegreppet skämtas om.

Eller vad sägs om Peder Björk som står vid Birsta och skyddar sin omtalade ”vägra vara kund-knapp” medan de tre kommunalråden är på Ikeas spara-och-förvara-avdelning? Genialiskt.

De mindre fartiga partierna i showen – med i och för sig tankeväckande budskap – tillför sisådär. Men utan mjuka paket blir det ju heller ingen riktig jul.

Annons
Annons
Annons