Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intimt med Bygdén och Lindgren

/
  • Avslutning. Lars Bygdén och Richard Lindgren avslutade sin bilturné med en spelning på Sidsjö Hotell i lördags. Det blev en intim och ledig spelning.Foto:  Therése Ny

Annons

Resturangen på Sidsjö Hotell är julpyntad med tända ljus och gnistrande stjärnor. I ena hörnet har ett litet PA-system riggats och på parkeringen utanför är det glashalt och rå regnvinter. I Sundsvallstrakten behöver man väl knappast ge Lars Bygdén en längre presentation än att han sedan The Thousand Dollar Playboys fortsatt med sin solokarriär, och nyligen släpptes samlingsskivan ”Songs I wrote” som summerar hans musikaliska gärning hittills.

I lördags avslutade han en lång bilturné med trubaduren Richard Lindgren, en man med en känsligt raspig röst som ursprungligen kommer från Malmö. 2005 hedrades han med Fjellisstipendiet som är instiftat till minne av bluesgitarristen Jan-Eric ”Fjellis” Fjellström.

Spelningen öppnas med en lugn men samtidigt intensiv version av ”Family feelings”, och fortsättningsvis under spelningen turas Bygdén och Lindgren om att spela varannan låt var – men alltid uppbackad av den andre. Upplägget fungerar utmärkt eftersom det är två briljanta låtskrivare som publiken har framför sig.

Musikaliskt är det country, blues och americana med akustisk fingerspel i samma anda som tidiga Dylan eller Townes van Zandt. Det märks att de två herrarna har trivts i varandras sällskap under den långa turnén. Små anekdoter och historier berättas mellan låtarna och stämningen är glad och uppsluppen – trots de ofta textmässigt deprimerande sångerna som spelas.

Vi får höra en humoristisk Mikael Wiehe-historia och om Gwendolyn – en vacker servitör i Barcelona. Från Bygdéns håll bjuds publiken på äldre låtar som ”Dream On” och ”CT-scan” men också en helt nyskriven låt som aldrig spelats live förut. Richard Lindgren har en enorm scennärvaro och när han sjunger ”Goodbye Rosie” är det knäpptyst i resturangen, och samma närhet blir det i Dylans ”Tomorrow is a long time” som avslutas med Ulf Dagebys svenska text. Efter nästan två timmar berättar Lars Bygdén att han vill avsluta med en glad låt – och ”Good times” mynnar ut i en allsång när de kliver av scenen och tackar för sig. En perfekt avslutning på en intim och ledig spelning från två artister som verkligen verkar trivas i varandras musikaliska sällskap

Annons
Annons
Annons