Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skojig jultradition i dans

/

Norrdans: Windows 2013
Kulturmagasinet
Koreografier: Dansarna

Annons

En gång om året kryper Norrdans in i Härnösands skyltfönster och byter av de vanligen så stilla invånarna med korta, humoristiska scener. Det blir som en föruttagning av all den festlighet som väntar den här tiden på året; en Norrdans julshow. I år var Windows dessutom ännu lättsammare, med än mer humor, kostym, rekvisita, färg och vinter.

Till exempel hör "Getting dressed" helt klart hemma i skyltfönstret. Två dansare med Chaplinmustascher provar kläder på sig själva och varandra, stumfilmsestetiken finns inte minst i gångarterna tills de slutligen upptäcker varandras sanna jag bland alla knasiga kläder.

En av föreställningens skojigaste och mest effektfulla inslag var Leila Verlindens stelögda och fladdrande fluga, gestaltad till Rimsky-Korsakovs "Flight of the Bumble Bee", och med en fallande jätteflugsmälla som kulmen.

I "TechNo? Oh yes!" finner vi två rymdidentiteter - robotknyckiga ultracoola typer som till monoton technomusik kommenterar någon sorts artificiellt liv. "Irrwege" visar David Nondorf i rollen som kvinnlig dansare i långklänning och i en tradition av "tysk uttrycksdans" - men visst finns glimten i ögat här också.

Anna Jirmanova börjar sin "Snowflake" med att vara en hopkrupen snöhög - ett nytt sätt att använda en tyllkjol - och dansar med en touch av klassisk balett. I "Particles of the universe" - kanske en hyllning till Higgs? - kan man för all del läsa in åtminstone en mikroorganism, med handskar och mössa eftersom det är kallt i världsalltet.

Med "Combining two threes" är vi måhända tillbaka i skyltfönstret à la 60-tal. Men både dräkter och musik bär också folkmusikprägel och det gör också dansen, såväl svensk som centraleuropeisk, när Angela Tampelloni och Angelina Verroca kommer i gång med svepande figurer och snurr. De båda arrangerar också en julduett/julkamp mellan innevarande årstids två superstjärnor, tomten och Lucia. I "Crystallized" kan vi ana hur de båda rör sig när de slipper skrida respektive klampa runt med säck.

Så intar åtta katter scenen till Andrew Lloyd Webbers "Jellicle Cats"; tassar och smyger och slinker smidigt omkring och utför publikfriande gruppdans hemmahörande i musikalvärlden.

Dansarna har själva fått gå loss i att skapa koreografi och visst gillar alla att skoja och leka med sin konstart. När det görs varsamt, kvalitativt, påhittigt och smakfullt som här är det bara roligt. En annorlunda jultradition som i år var än mer underhållande och fullmatad än vanligt.

Mer läsning

Annons