Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämna komfortzonen, Löfven

Annons

I morgon söndag är det äntligen dags för den första debatten med riksdagens alla partiledare samlade. För Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin är det premiär.

Att döma av de senaste dagarnas förpostfäktning, verkar Moderaternas strategi vara att utmåla S som en sämre variant av M, plus naturligtvis det obligatoriska hotet om socialistiska skattechocker. Stefan Löfven, å sin sida, behöver göra klart att hans parti står för ett annat alternativ.

I den avgörande frågan, jobben, har den nya S-ledningen redan dragit upp en tydlig skiljelinje. Medan Moderaterna framhärdar att billigare skrovmål och generell anställningsrabatt genom sänkt arbetsgivaravgift för unga är lösningen på ungdomsarbetslösheten, föreslår Socialdemokraterna riktade insatser mot de grupper som verkligen står långt ifrån arbetsmarknaden.

Med 389 000 svenskar utan egen försörjning, är det självklart att Stefan Löfven gör kampen mot arbetslösheten till den allt annat överskuggande uppgiften. Till det ska läggas att arbetsmarknadspolitiken ligger i Löfvens komfortzon, han kan navigera fältet som sin egen bakficka. Men en nästan två timmar lång tv-debatt kommer inte att stanna vid jobben.

Under sitt förstamajtal nämnde Löfven endast översiktligt det allvarliga läget i skolan. Detsamma gäller det 53-sidiga vårbudgetdokumentet som partiet presenterade dagen efter.

Det är lätt att förstå att S-ledaren inte vill uppfattas som sin föregångare, en popcornmaskin som spottar ut nya förslag till höger och vänster. Samtidigt är det viktigt att Löfven kompletterar sitt budskap om ansvar för jobben och ekonomin med ett tydligt rättviseperspektiv. Annars riskerar politiken att uppfattas som tomt kameral. Stefan Löfven bör ta chansen på söndag att markera en bredare viljeinriktning. En socialdemokratisk partiordförande kan förväntas vara minst lika angelägen att komma tillrätta med arbetslösheten som de växande klyftorna i skolan.

I går publicerade Skolverket en ny rapport som ställer det ideologiskt laddade fria skolvalet i förgrunden för den växande skolsegregationen. I stället för att kompensera för sociala skillnader, bidrar dagens skola tvärtom till att förstärka klasskillnaderna. ”Det är en allvarlig bild som kommer fram i rapporten. Nu behövs ett politiskt ansvarstagande för likvärdigheten”, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

Likvärdighet, jämlikhet och en ärlig chans att förverkliga sina drömmars mål – det är också socialdemokrati. Och det är Stefan Löfven som måste föra ut budskapet, även om det betyder politisk konfrontation utanför den egna komfortzonen.

Annons
Annons
Annons