Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif Johansson öppnar för PV-ägande

AB Volvos koncernchef Leif Johansson lämnar nu en viss öppning för ett ägande i krisdrabbade Volvo Personvagnar.
– Men vi ser oss inte som stora ägare, sade han till TT på söndagen.

Annons

Diskussionen om ett eventuellt engagemang i Volvo Personvagnar uppstod i samband med att Leif Johansson på söndagen mottog den så kallade Gustaf Dahlén-medaljen vid en tillställning i Göteborg.

– Vi är jätteintresserade av vad som händer med Volvo Personvagnar, men vi ser oss inte som stora ägare, sade han.

TT: Som delägare?

– Vi spekulerar inte i det. Det är så många som spekulerar, sa Leif Johansson, som inte ville svara på ytterligare frågor.

Hans uttalande för TT går i linje med vad AB Volvos styrelseordförande Finn Johnsson tidigare sagt om att stötta Volvo Personvagnar. Även han har sagt att det inte kommer att handla om något huvudägarskap, snarare om deltagande i någon form av konstellation kring fordonsforskningen, inte minst för att skydda det gemensamma varumärket Volvo.

– De kommer ju inte att gå in och ta över, det håller de fast vid, men de har ju ett stort varumärkesintresse, säger Christer Karlsson, bilindustrianalytiker och professor vid Copenhagen Business School, till TT på söndagen.

I sitt tal i Lisebergshallen i Göteborg sade Leif Johansson att han gärna ser svenska intressenter i en framtida ägarlösning för Volvo Personvagnar, men att nationaliteten inte är avgörande.

– Det är att sammanhanget blir riktigt. Volvo Cars har en fantastisk mängd medarbetare och Volvo Cars gör väldigt fina produkter. Men jag tror att Volvo Cars behöver någon form av industriellt sammanhang, och man ska titta på hur det industriella samarbetet ser ut, snarare än att titta på nationaliteter, sade han.

Mer läsning

Annons