Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delar med sig av kunskaperna om unga och internet

/
  • VÅGA PRATA. Kristina Swedbäck och Lotta Backlund från ungdomsgårdarna i Ånge respektive Fränsta har gått en utbildning på Umeå universitet med temat ”unga, sex och internet”.  De tror att vuxenvärlden behöver få upp ögonen för vad unga gör på nätet: ”Det är inte så farligt som många tror” säger de. Foto: Niklas Eriksson

”Ungdomarna är infödda och vi är turister”.

Så ser det ut på nätet säger Lotta Backlund och Kristina Swedbäck från kommunens ungdomsgårdar som deltagit i Ungdomsstyrelsen kurs på ämnet ”unga, sex och internet”.

– Vi vuxna måste försöka lära oss att se möjligheterna med nätet och inte bara farorna, säger de.

Annons

Vuxna kan nog ha många fördomar om hur unga använder internet och målar upp en skräckbild där sex, pedofiler och mobbning är allt som finns på nätet. Men det är inte alls så illa ställt, menar experterna.

Det vill nu Lotta Backlund och Kristina Swedbäck förmedla efter att ha genomgått utbildningen ”Unga, sex och internet”.


”Se möjligheterna”

– Man ska inte måla upp internet som bara ett svart moln, det är klart att det finns faror men vi vuxna måste lära oss att se möjligheterna också, säger Lotta Backlund.

Och Kristina Swedbäck fortsätter:

– Vuxenvärlden är värdelös på att fråga vad unga gör på nätet. Föräldrar borde våga umgås med sina barn på internet och lära sig mer om vad ungdomarna gör där. Jag tror att det skulle göra det lättare för barnen att prata, om det skulle hända något också.

Kursen de gått på Umeå universitet med ledande experter inom ämnet ordnas av Ungdomsstyrelsen och syftet är just att de vuxna ska få veta vad ungdomar gör på nätet – egentligen.


Bättre koll än man tror

Utbildningen bygger på ungas egna åsikter, uppfattningar och berättelser. Och Lotta Backlund och Kristina Swedbäck menar att ungdomarna har bättre koll och riskmedvetenhet än vuxna tror.

– Det är lätt att tro att det bara är faror men när ungdomarna fått berätta vad de gör på nätet så inser man ju att det för dem är en mötesplats som vilken annan som helst. När ungdomsgården stänger i verkligheten öppnar den på nätet, säger de.

– Självklart finns det precis som i ”verkligheten” de som far illa där men vi vuxna måste nog få upp ögonen mer för vad våra barn gör där och lära oss mer.

Nu ska de dela med sig av sina lärdomar, i första hand på ungdomsgårdarna i Ånge och Fränsta.

– Ungdomsgårdarna är redan väldigt aktiva på Facebook till exempel. Vi för samtal, ger ut information och umgås med våra ungdomar, säger Lotta Backlund.


Vara tillgängliga

Och det är kanske den största läxan de tagit med sig från utbildningen – att vara där tillgängliga där ungdomarna finns.

– Det är precis som med allt annat, vi vuxna måste vara där ungdomarna är och inte bara varna och förbjuda.

Annons

Mer läsning

Annons