Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Du kan säkert jobba som spärrvakt”

/
  • HÅRDARE. Lars Rahmqvist är en av många långtidssjukskrivna som drabb­ats efter att reglerna i sjukförsäkringen ändrades för snart ett år sedan.

Lars Rahmqvist har tinnitus, axelproblem, kärlkramp och skakningar. Problem som gör att hans familjeläkare bedöm­er hans arbetsförmåga som fullt nedsatt.
Ändå anser Försäkringskass­an att han är såpass frisk att han ska ställa sig till arbetsmarknadens förfogande.
– Handläggaren menar att jag säkert kan jobba som spärrvakt på tunnelbanan i Stockholm eller något liknande, säger Lars Rahmqvist.

Annons

Efter över 30 år på postterminaen i Ånge har kroppen sagt i från på Lars Rahmqvist. Hörseln är nedsatt och funktionen i en axel är av den art att inget arbete kan utföras med armen i högläge. Dessutom har kärlkramp och skakningar kommit som ett ”brev på posten”.

– Jag har varit sjukskriven sedan februari 2007 och jag har läkarintyg på att arbetsförmågan är helt nedsatt. Ändå anser Försäkringskassan nu att jag är arbetsför och kan klara lättare jobb, säger Lars Rahmqvist.

 

Det är Försäkringskassans läkare som på distans har gjort en annan bedömning än hans familjeläkare.

– När handläggaren ringde sa hon att jag nog kunde klara ett lättare jobb som till exempel spärrvakt på tunnelbanan i Stockholm. Det är ju helt befängt, säger Lars.

 

Verkställs beslutet så måste han gå tillbaka till sin arbetsgivare, Posten, och ett jobb som både han och hans läkare anser är fysiskt omöjligt att klara av.

– Försäkringskassan vill att jag ska skriva in mig på Arbetsförmedlingen, men är jag kvar på Posten så kan jag gå i pension vid 60 års ålder. Blir jag uppsagd så måste jag vänta fem år till och försöka ta mig fram på arbetsmarknaden, konstaterar Lars.

Det slutgiltiga beslutet från Försäkringskassan är på väg, och sista juni kommer hans sjukpenning att dras in.

– Jag måste överklaga när beslutet kommer. Det finns inte en chans att jag kan jobba som det är i dag, och jag är väl knappast ensam om att ha blivit behandlad på det här viset sedan de nya reglerna trädde i kraft, säger Lars Rahmqvist.

Annons
Annons
Annons