Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elda inte i stark blåst

/

Under två dagar har räddningstjänsten i Ånge släckt flera gräsbränder runt om i kommunen. – Folk måste förstå att man inte kan elda gammalt gräs när det blåser så hårt som det har gjort under några dagar, säger räddningschef Lars Nyman.

Annons
Första maj fick räddningstjänsten rycka ut till flera olika platser där gammalt gräs fattat eld.
Under ett par timmar kom larm om bränder från tre olika håll.
Från Storsand i väster till Ljungaverk i öster. Det späddes senare på med ytterligare en gräsbrand i Torpshammar.
Och vid tiotiden på tisdagsförmiddagen var det dags igen.
Då hade någon tänt eld i en grässlänt vid gamla ishockeybanan vid Klaraborg, berättar Lars Nyman.
Och fortfarande på tisdagen blåste det mycket kraftigt och räddningschefen menar att man måste tänka sig för innan man sätter eld på gammalt gräs.
Med de vindar som har varit under några dagar så sprider sig en gräsbrand mycket långt. Därför ska man inte elda när vädret är som det är.
Men måste man elda så ger Lars Nyman goda råd.
Håll ett avstånd på minst 30 meter till byggnader och annat. Vattna mycket kring den yta som ska brännas. Elda heller aldrig på berghällar eftersom de kan spricka.
Dessutom måste den som eldar ha en fungerande släckutrustning i närheten.
Ett vattenförråd, slang, spadar, ruskor, krattor och liknande måste man ha med sig. Dessutom är det väldigt viktigt att man bara bränner en bit i taget. Då blir inte strålningsvärmen så hög och spridningsrisken minskar också. Och lämna inte elden utan tillsyn. Den som vaktar måste kunna använda släckningsutrustningen och ha tillgång till en mobiltelefon för att kunna larma om något händer, fortsätter Lars Nyman.
Han menar att det också är viktigt att man har koll på platsen där man eldat till dess att det inte finns någon glöd kvar.
Är det efter en majbrasa, häll över vatten och täck askhögen med jord. Och titta till platsen efter några timmar.
Det finns inga domar om rättsliga efterspel för den som har eldat och där elden spridit sig så att räddningstjänsten tvingats ingripa.
En skogsbrand på södra sidan om Ånge för några år sedan lämnades vidare till åklagare, men det lades ned, säger Lars Nyman.
Är det någon som har funderingar kring sitt eldande så är man välkommen att kontakta räddningstjänsten menar Lars Nyman.
Det finns också information på vår hemsida, slutar han.

Mer läsning

Annons