Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiberkostnader ses över

Ånge kommun ska titta på kostnaderna för att dra fiber mellan Östavall och Överturingen.

Det säger kommunalråd Sten-Ove Danielsson, som ser möjlighet att få en stor del av kostnaden finansierad av projektmedel.

– Vi kanske inte behöver satsa mer än en halv miljon kronor själva, konstaterar han.

Annons

Utbyggnaden av fibernätet från Östavall upp till Överturingen är ingen billig historia. Omkring 5-6 miljoner kronor skulle det kosta, uppskattar Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson, som ändå vill ta upp frågan till diskussion.

– Det finns en hel del projektmedel att söka. Länsstyrelsen har pengar, Post- och telestyrelsen också tror jag, och sedan finns det Leaderpengar att söka som stimulansmedel för mindre orter, säger Sten-Ove Danielsson.


90 procent

I bästa fall tror han man skulle kunna få upp emot 90 procent av kostnaden betald från annat håll, vilket betyder att notan för skattebetalarna i Ånge stannar vid omkring en halv miljon kronor.

– Det är naturligtvis mycket pengar det med, men på sikt så måste man nog ändå göra den här utbyggnaden eftersom det fasta telenätet försvinner i området, samtidigt som det mobila nätet fungerar dåligt och vi blir allt mer teknikberoende, säger Sten-Ove Danielsson, som välkomnar de ideella initiativ som tagits väster om Östavall.

– Det bästa vore om vi kunde ha fiber från Sundsvall hela vägen upp till Överturingen, och eftersom man får dela upp anslutningsavgiften på 60 månader så behöver det heller inte bli dyrare kostnad än ett vanligt ADSL-abonnemang, konstaterar han.


Flyttar pengar

Även Servanet meddelar att de kommer flytta över pengar från ett EU-projekt till utbyggnad av fibernätet i Ånge kommun, men då huvudsakligen i de östra delarna.

Annons

Mer läsning

Annons