Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flöjtisten som vill blåsa liv i sin hembygd Haverö

/
  • LÄGERGÅRD. Rikskände folkmusikern Göran Månsson har i sommar bokat in ett musikläger på släktgården i Kölsillre, och förhoppningen är att det inte ska bli sista gången.Foto: Micke Engström

Han räknas redan som en av landets främsta flöjtister inom folkmusikgenren.
Nu vill Göran Månsson även blåsa liv i Haverö, en hembygd som ligger honom varmt om hjärtat.
– Jag vill att det ska hända saker här i västra kommundelen också, säger folkmusikern, som är med och arrangerar allt från konserter till kurser i Kölsillre i sommar.

Annons

Bara några hundra meter in på grusvägen som leder mellan Kölsillre och bildsköna Eldnäset har folkmusikern Göran Månsson sina rötter. En fast punkt i släkthistorien som han inte tänker släppa taget om i första taget.

– Det här är farfars fars gamla torparställe som jag tagit över. Sedan har jag även köpt in de här två närliggande fastigheterna som tillhört andra släktingar, berättar Göran Månsson.

Ett brett musikutbud

Tillsammans med Ånge kommun är han delvis ansvarig för att det i år finns ett bredare musikutbud ute på Eldnäset än tidigare. I morgon uppträder han själv tillsammans med Christer Malmgren och Patrik Svedberg under namnet MMS, och helgen därpå kommer ungdomarna i folkmusikgruppen Mittfolk på besök.

– Vi har bokat in de här konserterna för att vi vill att det ska hända saker här också, förklarar han.

Han avslöjar också att han tillsammans med Gunnar Stenmark, pipbyggare från Ås, kommer hålla ett musikläger på de egna ägorna.

– Det är en helt eget organiserad kurs i Härjedalspipa, samt lite Offerdalspipa. Skillnaden på piporna är att det är lite moll i Härjedalspipan medan Offerdal är en ren durpipa, förklarar Göran Månsson.

Kursen är inte hans första, men det blir första gången som det sker utanför Stockholm.

”Mitt i pipbältet”

– Jag tyckte man skulle kunna ha någonting där piporna kommer ifrån också, och nu är vi ju mitt i pipbältet, säger han.

Och att intresse fanns visade sig rätt snabbt. Ett utskick via mejllista och de 15 platserna var fyllda.

Hoppas på fortsättning

– Det blir en kurs för de som har hållit på ett tag, men så småningom kanske kan man ha någonting för nybörjare också, säger Göran Månsson, som hoppas årets musikläger inte är det sista.

– Jag är lite nervös faktiskt, men är det så att deltagarna tycker det är kul så blir det nog en återkommande grej. Ungdomarna i Mittfolk kommer ju också bo och repa här, så det blir lite av ett första test på om mina planer kommer att fungera, konstaterar Göran Månsson.

I tre dagar kommer utbildningen att pågå innan den avslutas med ett gemensamt spel. Dock ingen offentlig konsert, trots att såväl scen som dansbana redan finns på gården.

– Det är det gamla tvätthuset som jag först hade tänkt riva när en kompis sa: ”Ser du inte att det där är en scen och att man kan bygga en dansbana framför?”.

– Och eftersom jag alltid haft kompisar här på sommaren som varit förbi och spelat så blev det så, avslutar Göran Månsson.

Annons
Annons
Annons