Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långväga gäster på helgens pipläger

/
  • LÄGERLEDARE. Göran Månsson höll tillsammans med Gunnar Stenmark i trådarna för det musikläger som genomfördes i Kölsillre under den gångna helgen.Foto: Micke Engström
  • LÅNGVÄGA. Hervé Dréanfrån Frankrike var lägrets mest lång-väga gäst.
  • INDIVIDER. Pipornas skapare Gunnar Stenmark beskriver instrumenten som enskilda individer, var och en med sin unika karaktär.

Ett 20-tal folkmusiker invaderade i helgen Kölsillre för att fördjupa sina musikal­iska kunskaper i pipa.

– Det är faktiskt deltagare som åkt ända från Danmark och Frankrike, säger Göran Månsson, som tillsammans med pipmakaren Gunnar Stenmark tagit initiativ till lägret.

Annons

Det är hemma på Göran Månssons släktgård i Kölsillre som det under hela helgen gått att höra pipmusik ljuda ut över skog och älv.

Där samlades ett 20-tal folkmusiker för att tillsammans fördjupa sina kunskaper i det naturnära instrumentet.


Alla är unika

– De är som individer allihopa med sin alldeles egen och unika karaktär. Ingen pipa är den andre lik, förklarar Gunnar Stenmark, som uppskattar att varje instrument kräver ungefär ett dygns arbete innan det är färdigt för spel.

Ungefär ett dygn var också vad det tog för lägrets mest långväga deltagare att ta sig till Kölsillre, Hervé Dréan.

– Jag träffade Gunnar för två år sedan på en festival nära där jag bor i Frankrike, och han tyckte jag skulle delta i en workshop som han hade. Det var då jag upptäckte den svenska pipan, berättar han.

Det var också Gunnar som tipsade om lägret i Kölsillre i samband med en Sverigesemester tidigare i år.

– Jag ringde och sa att jag skulle komma upp och köpa en av hans pipor, och det var då han tipsade om det här lägret, berättar Hervé, som inte ångrar resan till Medelpads skogar.

– Nej, det här är ett jättebra tillfälle att få lära känna svenska spelmän och jobba på repertoaren. Sedan är det ju fantastiskt kul att få göra det i den här miljön och bekanta sig med den svenska kulturen, säger Hervé.


Miljön fick beröm

Och just den tidsenliga miljön var det många deltagare som rosade.

– Ja, det känns som att stämningen är väldigt positiv trots att alla kanske inte har toalett och dusch på sina rum, säger Göran Månsson, som tillsammans med Gunnar Stenmark ännu inte bestämt om det blir fler läger på gården i Kölsillre.

– Men det är inte helt omöjligt. Förhoppningsvis får vi in lite synpunkter av de som är här nu, om man ska ha fler punkter på programmet än att bara spela och umgås till exempel, så får vi se hur det känns sedan, avslutar de båda lägerledarna.

Annons
Annons
Annons