Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med blicken mot framtiden

/
  • Anders Lind med sin rektor Anne Öberg från Fränstaskolan. Båda två var deltagare i torsdagens entreprenörs-wrokshop i Medborgarhuset i Ånge.

För att visa vilka möjligheter framtidens arbetsmarknad har hölls ett framtidsseminarium igår på Medborgarhuset i Ånge.

Med föreläsare och workshops hade kommunen bjudit in till dagen med ungdomarna i fokus.

Annons

Torsdagens framtidsseminarium tjuvstartade vid niotiden när workshopen och entreprenörsspelet Go Enterprise samlade elever från Fränsta, Ångström och Boberg. Utifrån den påhittade utmaningen att locka flera besökare till Ljungandalen fick spelarna spåna fram affärsidéer och utveckla dem.

– Det är spännande att se vilka uppslag ungdomarna har. Hade vi som jobbar med liknande frågor spelat hade vi inte kommit med lika intressanta idéer, menade Mari Zidén, destinationsutvecklare i Destination Ljungandalen som stod bakom spelomgångens utmaning.

Anders Lind från Fränstaskolan var till en början skeptisk till workshopen men kom snart på andra tankar. Tillsammans med skolkompisen Anton Persson Ädel förklarade han att jobben var avgörande för att ungdomarna skulle stanna kvar i bygden.

– Många pratar om att de vill flytta, men jag tror att man väljer att stanna om det finns arbetstillfällen. Det är ändå här man har familjen och alla minnen.

Själva seminariet drog igång efter lunch med flera inbjudna föreläsare. Arbetsförmedlingens Ångechef Olle Svedin, docent Robin Teigland från Handelshögskolan och Veolias trafikchef på Mittnabotåget Katarina Persson var inbjudna. Persson är tillsammans med kommunens flyttlots Lotta Kristow initiativtagare till dagen.

– Nu när vi kan se ett ljus efter lågkonjunkturen som varit så vill vi sända ut lite positiva signaler. Vi vill visa på möjligheterna till jobb, pendling och hur man kan leva ett bra liv här i framtiden. Och en framtidsdag utan ungdomar är dödfödd, menar Kristow.

En annan ambition var att också skapa en mötesplats mellan ungdomar, näringsliv och politiker. Som sista punkt på programmet hade man en andra workshop med de tre grupper representerade.

– Ungdomarna är framtiden. Det är tillsammans med dem som samhället kan utvecklas, avslutade Lotta Kristow.

Mer läsning

Annons