Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA och Vägverket rustar upp väg

Två mil allmän väg söder om Ljungaverk blir pilotprojekt för ett samarbete mellan SCA och Vägverket.
– Tillsammans ska vi försöka sänka kostnaderna, få mer vägupprustning för varje skattekrona, säger Magnus Bergman, SCA.

Annons

Bolaget underhåller ett stort antal egna skogsbilvägar, men är också beroende av att det allmänna vägnätet håller för transporterna. Samtidigt är bra vägar viktiga för dem som bor i glesbygden.

– Diskussionerna har pågått länge, men nu har vi bestämt oss för sträckan mellan Finnsta och Stormörtsjösjön. Det är en väg som ofta behöver stängas periodvis både på våren och framför allt hösten. För oss är det viktigt att få ut virket ur skogen under alla årstider, säger Magnus Bergman.

Man valde just denna sträcka eftersom SCA äger nästan all mark där och för att den också liknar en skogsbilväg. SCA satsar resurser i form av entreprenörer och projektledare och har ordnat täktmaterial. Vägverket står för pengarna.

– Vi har en väldigt bra dialog och hoppas kunna lära av varandra. Projekteringen är redan klar och vi har faktiskt tjuvstartat lite, säger Magnus Bergman.

Senast den 30 oktober ska upprustningen av sträckan vara klar. Därefter görs en utvärdering av projektet tillsammans med Luleå Tekniska universitet.

– Faller det väl ut så har vi en hel lista på vägar som behöver rustas. Men sedan är det förstås en fråga om pengar också, påminner Magnus Bergman.

Mer läsning

Annons