Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spanar efter röjning

/
  • Under några timmar på tisdagen inventerades nära 200 områdena i Ånge kommun av Skogsstyrelsen.Foto: Johnny Jonsson
  • Ett stort område strax utanför Ånge är fortfarande efter tre år inte röjt. Nu är det mer eller mindre för sent, eftersom ungskogsbeståndet blivit så högt.Foto: Johnny Jonsson
  • Skogsstyrelsen i Medelpad är pionjärer i att använda sig av utskick och satellitinventeringar som sedan följs upp med helikopter.Foto: Johnny Jonsson
  • Inga nya brev kommer att skickas ut till skogsägare efter gårdagens inventering av hur mycket som röjts.Foto: Johnny Jonsson
  • Tobias Eliasson hade hoppats att uppmaningen för tre rå sedan att röja ungskogsbeståndet hade följts av fler. – Skogsägarna förlorar pengar när man inte röjer, berättar han.Foto: Johnny Jonsson

För tre år sedan fick skogsägare i Ånge kommun brev från Skogsstyrelsen där de uppmanades att röja. I går gjordes en helikopterinventering av områdena. – Jag hade hoppats att fler skulle ha följt våra råd och genomfört röjningarna, säger Tobias Eliasson, skogsstyrelsen.

Annons
Skogsstyrelsen skickar årligen ut råd till skogsägare vilket behov det finns av röjning efter att ha tittat på satellitbilder.
I grova drag innebär metoden att ett datorprogram analyserar en satellitbild och där hittar lövrika ungskogsbestånd. Med den informationen görs ett antagande om hur stort röjningsbehovet är. Men med metoden vill Skogsstyrelsen även kontrollera om man hittat "rätt bestånd" med satellitbilderna.
Och den analysen stämmer väldigt bra, säger Tobias Eliasson.
Tidig med metoden
Någon plikt att genomföra röjning i Sverige finns inte, utan Skogsstyrelsen kan bara lämna rekommendationer.
Satellitmetoden har Skogsstyrelsen i Medelpad varit mycket tidig med. En metod som övriga landet har tagit efter.
För att få en uppfattning om hur metoden med utskick av brev fungerar genomför nu Skogsstyrelsen inventering via helikopter för att se om markägarna har följt de råd som man har fått.
I Borgsjö och Haverö inventerades 90 bestånd och t Torps inventerades också 90 om oråden där det aldrig gjorts något utskick. Ånge kommun är ett av fyra områden i landet där helikopterinventeringen genomförs.
Många struntar i råden
Vid genomgången för tre år sedan fick ett antal skogsägare i Ånge kommun brev från Skogsstyrelsen om att det var nödvändigt att röja.
Och Tobias Eliasson hade hoppats på att fler skulle ha följt de råd som skickades ut för tre år.
Men tyvärr visade det sig att väldigt många inte har följt råden. Ungskogsbestånden med löv är inte röjda. Och nu nar de blivit så långa så att de har mellan fem och sju meter, fortsätter Tobias Eliasson.
När ungskogsbeståndet är mellan två till fyra meter är det allra bästa att röja.
Sedan blir det för högt. Och vi kommer inte att skicka ut några brev till de som fick uppmaningen för tre år sedan. Ungskogen är för hög så det lönar sig inte.
I många fall är det också markägare som inte bor på plats som är bättre på att hålla efter sin skog än de som bor på plats.
De som bor långt borta lejer folk att röja, medan de som är på hemmaplan tänker göra det själv. Men det är lätt att åren går och det inte blir någon röjning, säger Tobias Eliasson.

Mer läsning

Annons