Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora prövningar för musikskolan

/
  • FÄRRE PLATSER. Genomför humanistiska nämnden sitt sparkrav på musikskolan så kommer färre barn och ungdomar få chansen att delta i verksamheten. Det konstaterar musikledare Maria Tiger i sin konsekvensbeskrivning.Foto: Micke Engström

Musikskolan står inför ytterligare stålbad.
Detta sedan humanistiska nämnden ännu en gång aviserat att stora sparkrav förmodligen kommer att ställas på verksamheten.
– Vi vill se vilka konsekvenser det skulle få innan vi bestämmer oss för om och hur vi i så fall ska agera, säger Jan-Eric Berglund, ordförande i föreningen Musikskolans vänner.

Annons

Musikskolan har under flera års tid varit ett starkt varumärke för Ånge kommun, vilket också visat sig i form av att flera talangfulla ungdomar även i vuxen ålder lyckats väl i kulturens snåriga värld.

Men i takt med minskande befolkning och tuffare ekonomi så ökar också trycket på att hålla kostnaderna nere.

Något som tycks bli påtagligt under den kommande tvåårsperioden.

– Nämnden har lagt ett ganska tufft sparförslag för musikskolan de kommande två åren. Det handlar om några hundra tusen varje år om jag har förstått det hela rätt, säger Jan-Eric Berglund, ordförande i föreningen Musikskolans vänner.

Träffar med lärarna

I övrigt är han sparsam med kommentarer då föreningen inte hunnit sätta sig in i vilka konsekvenser besparingsförslaget skulle komma att få.

– Det kan ju faktiskt vara relevanta förslag som ligger också, och ska man upp på barrikaderna och slåss så bör man också ha goda skäl till det, menar Jan-Eric Berglund.

Närmast kommer styrelsen sätta sig ner och titta på hur verksamheten själv ser på det hela, och vad de ser för konsekvenser om förslaget genomförs fullt ut.

– Vi ska träffas om några veckor, och även prata lite med musiklärarna först, innan vi bestämmer oss för om och hur vi ska agera, säger Jan-Eric Berglund.

Musikledare Maria Tiger säger att hon har gjort en konsekvensanalys, och att direktivet hon har fått är att den ska baseras på en besparing i storleksordningen 450 000 kronor.

Får konsekvenser

– I år har vi en budget på 3,7 miljoner kronor så det betyder en besparing motsvarande tolv procent nästa år, säger Maria Tiger, som även fått signaler om att det kan bli tal om en besparing i samma storleksordning för 2014.

– Naturligtvis kommer det att få konsekvenser. Genomförs förslaget så kommer det att bli färre elevplatser från och med nästa läsår, säger Maria Tiger.

Att täcka besparingen genom höjda elevavgifter ser hon inte som en möjlig väg att gå. Då skulle Ånges musikskola plötsligt bli en av landets dyraste med en årsavgift på närmare 2 500 kronor.

– Och höjer vi avgiften med några hundralappar så blir effekten ändå för liten, samtidigt som vi riskerar att barn och ungdomar tvingas välja bort musikskolan av fel orsaker, avslutar Maria Tiger.

Annons
Annons
Annons