Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för musiklinjen på Ålsta

Ansökningarna inför nästa läsår är tre gånger som många som antalet platser. Musiklinjen på Ålsta folkhögskola är något av en succé.

– Vi drog igång i höstas och nu utökar vi antalet platser från 16 till 24, säger läraren Henrik Winzell.

Annons

Tonarten går i dur för den nystartade musiklinjen. Ett 70-tal spelsugna unga vill börja till hösten och de ansvariga är aningen överrumplade över gensvaret.

– Men intresset för musik är ju generellt väldigt stort och det finns begränsat med platser i landet. Många skolor är också inriktade på klassisk musik eller jazz. Vi har valt att gå på pop och rock men ger ändå eleverna en bra grundutbildning inom musiken, säger Daniel Gafforelli, linjeansvarig.

I en av de vackra gamla skolbyggnaderna pågår repetitioner.

– Det här gänget kommer att stå för kompet när de sökande eleverna kommer hit och ska visa sina färdigheter, förklarar Henrik Winzell.

Sedan spelar grabbarna den nya låten Used to rule the world av Bonnie Raitt.

– Kärnan i utbildningen är att musicera tillsammans, säger Henrik Winzell.

22-årige Lars Moritz från Härnösand spelar trummor. Han kom till Ålsta i höstas. Dessförinnan hade han gått på teknikgymnasiet och enbart haft musiken som hobby.

– Det här året har varit väldigt utvecklande och bra för mig. Vi har fått öva in många låtar och det har varit lite stressigt, men det är positivt, säger han.

Lars tänker gå vidare med sina musikstudier.

– Antingen blir jag kvar här ett år till eller så fortsätter jag på Dalkarlså folkhögskola i Umeå, säger han.

Mer läsning

Annons