Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar på revisionsrapport

Kommunen arbetar med att anpassa verksamheten till den minskade befolkningen. Det svarar Ånges kommunledningskontor revisorerna som påpekat att kostnaderna ökat mer än intäkterna under förra året.

Annons
Revisorerna påpekar i sin revision att nettokostnaderna ökade med 2,8 procent under förra året. Intäkterna för kommunen stannade på 1,5 procent.
På sikt är det här inte hållbart påpekar revisorerna.
Ekonomikontoret svarar på revisionskritiken att konkreta åtgärder har tagits fram för att minska kommunens kostnader. Där pekar man på förslag inom skola och äldreomsorg. Bland annat nedläggning av Haffragården i Kölsillre. Men någon tidpunkt har inte fastställts fortsätter kommunledningen i sitt svar till revisorerna. I september kommer fullmäktige att ta beslut om skolnedläggningar som ska spara pengar. Men vi inser svårigheterna att sänka särskilt fasta kostnader i samma takt som befolkningen minskar.
Revisorerna påpekar också att kommunens finansnetto har minskat med 7,3 miljoner kronor från år 2006 till år 2007.
Anledningen till detta gäller Ångefallens Kraft AB och var tillfälligt. redan första halvåret i år är finansnettot lika stort som under hela år 2007 fortsätter kommunledningen i sitt svar
Revisorerna pekar också på vikten av att kunna hantera den generellt höga ökningen av framtida pensionsåtaganden. Risken är annars att det leder till problem både ur resultat- och likviditetssynpunkt.
Fullmäktige har beslutat om en plan för att utjämna pensionskostnaderna över tiden enligt en 25-årig kalkyl från statens pensionsverk på framtida pensionsåtaganden. I år kommer dessutom en 40-årig kalkyl att tillfogas frö att ge fullmäktige en fullödig analys skriver kommunledningskontoret i sitt svar till revisorerna.

Mer läsning

Annons