Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träningspark växer fram på Furubacken

/
  • NÖJDA. Elisabeth Sörlin och Katarina Olsson gillar satsningen på en träningspark i anslutning till Furubackens kortvårdsplatser, en möjlighet som bland annat utnyttjas av Gunnar Ödmark.Foto: Micke  Engström

Furubacken i Fränsta har börjat bygga upp en träningspark för rehabilitering.
Satsningen är ett led i socialnämndens beslut om att koncentrera sina kortvårdsplatser under ett och samma tak.
– Vi kommer föra in nya saker och redskap allt eftersom, säger Rose-Marie Jansson, föreståndare för boendet.

Annons

Det är i ett hörn av kortvårdens gemensamma utrymmen som en träningspark nu har börjat växa fram. Sedan en tid tillbaka finns där diverse redskap för rehabiliteringsträning, allt som ett led i socialnämndens satsning på att koncentrera kortvårdsplatserna till Furubacken i Fränsta.

”Trappträning”

– Tidigare hade vi till exempel trappträning i de vanliga trapporna, men nu har vi fått hit en träningstrappa som är anpassad för rehabilitering. Det vill säga den är stabilare, tryggare och man kan justera stegen till olika höjd. Sedan har vi också en speciell cykel som man kan koppla in både fötter och armar på, berättar Rose-Marie Jansson.

Enklare redskap

Ytan har också försetts med en del enklare träningsredskap som bollar, en barr, hantlar och liknande, och rummet går att skärma av för de tillfällen som det finns önskemål om att bedriva träning utan insyn från omgivningen.

– Sedan kommer vi också föra in nya saker och redskap allt eftersom behov och pengar finns, säger Rose-Marie Jansson.

Förutom träningsparken har också boendet fått ytterligare resurser för att kunna bedriva en effektiv rehabilitering.

– Vi har en arbetsterapeut som alltid utgår härifrån, och sjukgymnasten är här oftare nu också, berättar Rose-Marie Jansson, som tycker det varit ett klokt beslut att koncentrera kortvården till Furubacken.

– Ytorna är bra för rehabiliteringsträning. Inte bara för att vi har ett rum för träning, utan också för att man kan gå runt rätt mycket och inte bara fram och tillbaka i en korridor, konstaterar hon.

Annons
Annons
Annons