Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,8 miljoner i stöd till nya Skatans kafé

/
  • Får stöd. Tidigt i höstas började man riva fastigheten i vilken Skatans kafé huserar för att bygga en ny – ett mångmiljonprojekt. Nu har man fått nära två miljoner kronor i företagsstöd. På bilden Pelle Sjöbom och Eva-Marie Omberg som tillsammans med Marie Sjöbom driver verksamheten.Foto: Arkiv

Arbetet pågår för fullt för vad som ska bli ”nya” Skatans kafé.

Nu har man fått 1,8 miljoner kronor i företagsstöd.

– Vi kunde inte ens drömma om det här, säger Pelle Sjöbom, en av ägarna.

Annons

I början av hösten började man riva lokalerna som Skatans Café och krog huserat i under sju säsonger. Till sommaren ska ägarna kunna välkomna gäster i en mer än dubbelt så stor byggnad.

Pelle Sjöbom, som tillsammans med sin syster Marie Sjöbom och sambo Eva-Marie Omberg driver restaurangen, berättar att de först inte tänkt söka något stöd men att de blev ”pushade” av en kvinna i Skatan som hjälpte till med ansökan som skickades in i mitten av september.


”Världens julklapp”

Nu har företaget beviljats 1,8 miljoner kronor i företagsstöd från länsstyrelsen.

– Det var världens julklapp, man trodde inte att det var sant. Det var så att tårarna kom, säger Pelle Sjöbom och fortsätter:

– Vi räknade med att finansiera allt själv med lånade pengar och egna medel.

Han menar att det hittills varit relativt svårt för företagare i turistbranschen att få stöd men säger att länsstyrelsen nu bland annat gör en satsning och försöker profilera Västernorrland genom ”Matlandet”.

Miljonstödet får företaget under förutsättning att de själva går in med runt fyra miljoner kronor i nysatsningen på restaurangen.

– Många tror att man får pengarna på kontot och kan åka och köpa sig en ny bil. Men så fungerar det ju inte. Det kommer att bli några tuffa år för oss, det går inte att komma ifrån. Men det här hjälper sannerligen till att kapa toppen. Det tar en stor del av bördan från oss, säger Pelle Sjöbom.

Företaget anlitar främst Njurundaföretagare som entreprenörer.

– Det här sätter ju snurr på deras hjul också, säger Pelle Sjöbom.

Företagsstödet finansieras till hälften av EU och till hälften av staten. Varje län har en viss pott pengar.


Landsbygdens utveckling

Länsstyrelsen skriver i beslutet att man beviljar stödet eftersom investeringen har betydelse för landsbygdens utveckling och att det medför nya arbetstillfällen.

I de nya lokalerna räknar ägarna med att kunna expandera verksamheten och det är tänkt att bli en multibyggnad som ska inhysa bland annat boende, restaurang, butik och konferensmöjligheter.

Byggnationerna går enligt planerna och till sommaren ska det ”nya” kaféet kunna öppnas för gäster.

Annons
Annons
Annons