Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16 coacher ska guida arbetslösa rätt

/
  • utbildade. Catrin Åsén, Mirja Hjerpe och Inger Källstrand har valt att utbilda sig i coachning. ”Under resan med klienten får man energi av deras utveckling”. säger Catrin Åsén. Foto: Sanna Berglund

De ska hjälpa andra med bland annat självutveckling och att nå sina mål.
Nu intar 16 nya coacher arbetsmarknaden efter en examination i Sundsvall.

Annons

Arbetsförmedlingen har på uppdrag av regeringen arbetat med upphandling av personliga coacher till arbetslösa. Totalt erbjuds 27 500 coacher.

– De har uppmuntrat små- företagare att vara med i upphandlingen, säger Margareta Sundin, vd för Coachstjärnan och utbildningsansvarig.

Samtidigt som många har fått gå från företagen har dessa fått genomgå förändringar.

– Då får företag ta in coacher för att få hjälp att gå vidare i sitt arbete. De måste anpassa sig till den nya verksamheten som blir då de har färre anställda, säger läraren Linda Arnström.

Och många väljer nu att satsa på coachyrket. Inför kursstarterna har intresset varit stort, enligt Margareta Sundin.

De som jobbar som coacher hjälper sina klienter att sätta mål och utvecklas personligt genom möten och samtal.

– Man lägger fokus på möjligheterna. Normalt grottar man ner sig i det som hänt. Men fokus ligger på handling och framtiden, säger deltagaren Catrin Åsén.

Margareta Sundin berättar att det kan vara bra att det finns flera coacher i en ledningsgrupp på ett företag.

– Går alla till en terapeut så ger inte det samma signal. En av anledningarna till att coachning är så intressant är framtidsfokuset, säger hon.

De som går utbildningen har olika bakgrund och mål. Enligt Margareta Sundin kommer det allt från journalister och skådespelare till chefer och arbets-lösa. Och alla går olika vägar efter utbildningen.

– Vi har sett att många startar eget och vill prova sina egna vingar medan andra får jobb som arbetsmarknadscoacher. Det finns även de som blir interncoacher, speciellt inom den offentliga sektorn, säger hon.

Utbildningen gör att deltagarna blir diplomerade enligt branschorganisationen International Coach Federations krav och sedan kan de ansöka om certifiering hos samma organisation.

Annons
Annons