Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akzo Nobel anmäls för arbetsmiljöbrott

/
  • olycka. Asbestolyckan vid Akzo Nobel i Stockvik prövas nu av åklagare efter en anmälan från Arbetsmiljöverket.

Asbestolyckan på Akzo Nobel i Stockvik kan innebära att ett arbetsmiljöbrott begåtts.

Arbetsmiljöverket har nu åtalsanmälts ärendet.

– Det är inget att säga något om, det som hänt har ju hänt, säger Peter Sjögren, chef för hälsa och säkerhet vid fabriken.

Annons

Expancel vid Akzo Nobel byggs ut och moderniseras – ett projekt som sysselsätter ett flertal arbetare från olika företag. Dock har arbetet i den gamla byggnaden medfört olustiga följder för flera av dem.

När en ställning skulle byggas runt ett rör var man tvungna att skära i dess isolering – material som redan var trasigt och dessutom visade sig bestå av asbest.

Så snart upptäckten gjordes stängdes byggnaden och sanerades på det hälsovådliga ämnet. Men under en och en halv månads tid hade då redan ett flertal arbetare vistats i rummet.

– Vi vet sedan tidigare att det finns asbest i fabriken men tanken var att den inte skulle behöva röras, säger Peter Sjögren, chef för hälsa och säkerhet vid fabriken.


Ingen riskbeskrivning

Av den anledningen fanns inte heller någon beskrivning av de risker som asbesten i lokalen kunde innebära för arbetarna i arbetsmiljöplanen för projektet.

– Vi lägger ned otroligt mycket jobb på våra arbetsmiljöplaner men just det här hade vi missat, säger han.

Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket som menar att det kan röra sig om ett arbetsmiljöbrott och därför gjort en åtalsanmälan.


Kan leda till åtal

Trots att arbete med byggledningarna inte var tänkt att ske skulle ändå arbetarna ha informerats om att asbest fanns i lokalen, menar myndigheten.

Det är nu upp till åklagaren att bedöma om det rör sig om ett brott vilket i sådant fall kan leda till att åtal väcks.

De drabbade byggarbetarna har nu genomgått en hälsoundersökning för att visa att de var friska vid exponeringstillfället. Det kan nämligen röra sig om 30 år innan eventuella effekter av det hälsovådliga ämnet märks.

Annons
Annons
Annons