Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amputerat finger leder till kritik

En ST-läkare under utbildning fick ta hand om mannen som sågat ett djupt sår i sitt finger med bandsåg. Såret infekterades och efter två veckor blev man tvungen att amputera fingertoppen. Nu får ortopedkliniken vid Sundsvalls sjukhus kritik av Socialstyrelsen.

Annons
Mannen kom till akuten i februari 2006 med ett kraftigt blödande pekfinger. Såret var så djupt att man kunde känna ben i botten. Såret rengjordes noggrant och man lade på kompressionsförband men antibiotikabehandling inleddes inte.
Två dagar senare infekterades såret och man satte in antibiotika. Men infektionen blev bara värre och dagen efter opererades fingret. Två veckor senare hade mannen fått inflammation i benvävnad och fingertoppen amputerades.
Efter amputationen har mannen haft svårt att klara av enkla uppgifter som rakning och toalettbesök. Han anser också att han blev illa behandlad och att han fick vänta länge. Vid första besöket blev han bortglömd på akuten. Han menar också att antibiotika borde ha satts in på en gång.
Socialstyrelsen, som har anlitat vetenskapliga rådet, anser att patienten omhändertogs på rätt sätt och att det var rätt att inte sätta in antibiotika från början. Men man borde ha gjort rent såret genom att skära bort sårkanterna trots att det inte är klarlagt om det fanns död vävnad eller inte. Socialstyrelsen anser också att ortopedkliniken bör se över sina utbildningsinsatser så att liknande händelser inte upprepas.

Mer läsning

Annons