Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta månader men inte en enda motion

/
  • Nästan osynlig. Johnny Skalin ”skolkar” från fullmäktigemötena. Foto: ARKIV

Det är tyst om Sverigedemokraterna i Sundsvall.

Efter valframgången har de inte lagt en enda motion i kommunfullmäktige, inte deltagit i någon debatt och knappt varit upp i talarstolen.

Partiets gruppledare Johnny Skalin är inte ens där. Han har varit frånvarande vid fyra av de fem senaste fullmäktigesammanträdena.

Annons

Valet i höstas blev en historisk seger för Sverigedemokraterna. Partiet kom in i riksdagen och fördubblade sitt antal politiker i Sundsvalls kommunfullmäktige, från två till fyra mandat.

Men frågan är vad de ska med mandaten till, eftersom de ännu inte fått någonting uträttat. Innan valet deltog gruppledaren Johnny Skalin livligt i debatten och politiken, ett engagemang som gav honom en riksdagsplats. Men efter valframgången har det varit tyst, både från honom och från de tre övriga SD-politikerna i Sundsvalls kommunfullmäktige:

• Partiet har inte lagt fram en enda motion till fullmäktige under de åtta månader som gått sedan valet.

• Under de sju fullmäktigesammanträden som hållits i Sundsvall efter valet har Johnny Skalin och partikamraten Sven Nordlund bara varit upp i talarstolen vid två eller tre tillfällen. Övriga två Sd-ledamöter har inte deltagit i någon debatt alls. Ingen av dem har öppnat munnen på något möte.

• Gruppledaren Johnny Skalin har inte heller deltagit fysiskt. Enligt närvaroprotokollen har han varit delvis eller helt frånvarande vid fyra av de fem senaste fullmäktigesammanträdena.


Pratar ihop sig

Johnny Skalin försvarar partiet med att ett par av SD-politikerna är nya i fullmäktige, och att de ännu inte blivit riktigt varma i kläderna.

– Men vi håller på att prata ihop oss och kommer att lägga fram ett antal motioner i Sundsvall, senast till hösten, säger Johnny Skalin.


Vill inte prata

Sin egen frånvaro förklarar han med att han fått lägga ned det mesta av sin tid på riksdagsarbetet, så fullmäktigearbetet har kommit i kläm. Men han lovar bättring i framtiden.

Anna Walfridsson är en av de andra Sd-ledamöterna som är ny i politiken. Hon valdes in till Sundsvalls kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna vid höstens val. Sedan dess har hon suttit med på alla sammanträden i fullmäktige utom ett, men inte deltagit i någon som helst offentlig debatt och aldrig sagt ett ord i talarstolen. Orsaken till den klena debattinsatsen vill hon inte ange, eftersom hon inte heller talar med pressen.

– Jag pratar inte med några som helst reportrar just nu, säger Anna Walfridsson när Dagbladet försöker göra en telefonintervju med henne.

• Varför inte det?

– I alla fall inte med Dagbladet, med tanke på vad ni tidigare skrivit om mig.

• Vad har vi skrivit?

– Det får du väl ta reda på själv. Nu tänker jag lägga på. Ha en trevlig dag.

Annons
Annons
Annons