Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorskor tar strid för kvinnokliniken i Sundsvall

/
  • Annika Nordsten, barnmorska, Linda Söderqvist, barnmorska, Mona Jonsson, sjuksköterska, Astrid Bjerkås, barnmorska och Kristina Eriksson, barnmorska.

Kvinnokliniken blir kvar.

Men nästan fyrtio procent av tjänsterna försvinner.

Annons

Det är konsultfirman Mantecs sparförslag för kvinnokliniken i Sundsvall.
– Helt orimligt, säger barnmorskan Annika Nordsten.

Hon och hennes kollegor på kvinnokliniken protesterar kraftfullt mot förslaget. Bara för några dagar sedan såg de ljust på framtiden efter att ha fått besked från klinikchefen Kenneth Challis och sjukhusdirektören Margareta Rödén om att kvinnokliniken ska bli kvar.

Men efter att ha tagit del av konsultfirman Mantecs huvudförslag har det mörknat ordentligt igen. De föreslår att personalstyrkan ska minska med 11 barnmorskor och 12 undersköterskor.

– Man blir bara ledsen när man hör det. Vi blir kvar men blir decimerade med nästan fyrtio procent. Att föreslå det är som att trampa på oss. Då går det ju inte att bedriva någon verksamhet, säger barnmorskan Gunilla Källman.

Hon väljer att se förslaget som ett provocerande förslag som kommer att ersättas med ett realistiskt förslag. Kvinnoklinikens ledningsgrupp anser att det som vore "hyggligt realistiskt" är att minska bemanningen med tre barnmorskor, fem sjuksköterskor och knappt en sekreterare.

Det skulle ge en kostnadsminskning med 6,2 miljoner utan att riskera säkerheten eller minska tillgängligheten för patienterna.

– Det vi känner nu är att det här går så fort. Om en vecka ska ett förslag överlämnas till politikerna. Då måste vi reagera, säger Annika Nordsten.

Kvinnokliniken invigdes i fjol efter 15 års ombyggnadsplaner. Förlossning, BB, gynekologi och obstetrik finns numera samlad på ett plan i sjukhuset.

Vad personalgruppen befarar är att om den hårdare sparlinjen vinner så förlorar kvinnorna i Västernorrland.

– Vi får redan i dag kritik av mammor att vi finns för lite i omkring dem. Det kan ju aldrig bli bättre av det här, säger Gunilla Källman.

Den 9 september ska politikerna i landstingsstyrelsens arbetsutskott ta ställning till sjukhusledningens sparförslag. Uppdraget är att minska kostnaderna med 235 miljoner kronor,

 

Mer läsning

Annons