Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensinjätten satsar på 1 000 kameror

/
  • Storebror ser. Tankstationen på Antennvägen i Birsta hör till de totalt 22 obemannade pumpar i länet som Statoil vill övervaka för att upptäcka stölder, sabotage och miljöfarliga läckor eller spill. Foto: Sofie Wiklund

Nu sätter bensinjätten Statoil hårt mot hårt i jakten på bränsletjuvarna.

”Smarta” kameror ska hädanefter övervaka länets obemannade tankstationer för att se till att obehöriga gäster går på pumpen.

Annons

Somliga fyller ett par dunkar för hemmabruk. Andra kommer med hela tankbilar för att stjäla bensin och diesel.

Oavsett omfattning är bränslestölder och sabotage ett gissel för bensinbolaget. Mellan 100 000 och 150 000 liter försvinner från landets obemannade stationer årligen.

– De som stjäl har hittat en affärsidé i det här, säger Torbjörn Lenstad, säkerhetschef på Statoil i Sverige.

Elektroniska ögon

De bemannade bensinstationerna är sedan länge utrustade med kameror – men tankstationerna har hittills varit utan digital övervakning.

Men nu ska även de obemannade pumparna vaktas av det elektroniska ögat. Statoil har ansökt om tillstånd för dygnet runt-bevakning av samtliga 360 tankstationer i landet, varav 22 i Västernorrland. Satsningen, som omfattar sammanlagt 1 000 kameror, väntas kosta Statoil omkring tio miljoner kronor per år.

– Vi har problem av olika sort i olika faser. Ibland handlar det om stölder, ibland manipulerar man utrustningen. De hittar hela tiden på nya saker och då måste även vi finna nya sätt att förhindra brott, säger Torbjörn Lenstad.

På bemannade bensinmackar är kamerabilderna mest till hjälp i efterhand, som stöd i polisutredningar. På tankstationerna ska ”smarta kameror” i stället möjliggöra utryckning i skarpt läge – genom att fånga upp udda rörelsemönster, exempelvis personer som dröjer sig kvar onormalt länge vid pumpar och betalningsterminaler.

– Om någon till exempel rör sig i ett område där obehöriga inte ska vistas kan utrustningen larma så att vår operatör får en bild och sen kan bedöma vilken insats som behövs, förklarar Torbjörn Lenstad.

Pratar med tjuvarna

I väntan på polis eller väktare kan även operatören själv göra en insats – och via en högtalare försöka tala brottslingarna till rätta.

Länsstyrelsen i Västernorrland har inte fattat några beslut om Statoils tillstånd än men ser i dagsläget inget som skulle hindra den önskade övervakningen.

Här hamnar de ”smarta” kamerorna

Annons

Mer läsning

Annons