Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig uppslutning av politiker i Nedansjö

/
  • Stefan Falk i barn- och utbildningsnämnden ser över de trånga lokalerna i Nedansjös förskola. Två radhuslägenheter i två plan rymmer för närvarande 26 barn som delar på två toaletter.

Förskolans lokaler anses vara allt för trånga för de 26 barnen som går där. I går hade politikerna bjudits in till Nedansjö för ett besök på dagiset och den hotade byskolan. Men någon trängsel i politikerleden var det inte tal om.

Annons
En ersättare och en ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden hade nappat på inbjudan från skolrådet vid Nedansjö skola. Förutom Malin Larsson (s) och Stefan Falk (fp) deltog landstingspolitikern Ulla Norgren (fp) och kommunfullmäktigeledamoten Ingeborg Wiksten (fp) i mötet.
Föräldrarna ville att politikerna själva skulle se de trånga lokalerna i radhuslägenheterna som fungerar som byns förskola.
Det känns som ett provisorium. Lokalerna här verkar inte ha de rätta förutsättningarna för att det ska kunna bedrivas förskoleverksamhet, säger Stefan Falk.
Föräldrarna har nyligen anmält förhållandena till miljökontoret.
Ljudnivån är hög och planlösningen är inte anpassad till verksamheten, säger föräldern Anna Karlberg som har två barn på förskolan.
Barnen delar klädkrokar och hyllor. Köket är litet och inte anpassat för matlagning till två förskoleavdelningar. På bottenplanet samsas 14 barn om en toalett och på övervåningen går 12 barn som också de endast har en toalett tillgänglig.
Miljökontoret var här i tisdags. De har tittat på helheten och besiktat lokalerna efter de nya EU-reglerna som gäller. Men deras rapport har inte blivit klar ännu, berättar Anna Karlberg.
Genom att slå ihop skolan och förskolan i Nedansjö vill föräldrarna behålla barnen på orten.
Sundsvalls kommun ska spara lokalkostnader motsvarande fem friskolor och för att klara ekonomin måste skolor stängas. Under en tioårsperiod beräknas ett tusental barn i årskurs sex till nio bli friskoleelever och under samma tid beräknas barnantalet minska med ytterligare ett tusental. I ett första skede handlar besparingen om tio miljoner kronor per år.
Efter nyår utlovades en ombyggnation av Nedansjö skola och det fanns långt gående planer på att slå ihop förskolan med skolan. Men nu utreds framtiden för samtliga skolor i Sundsvalls kommun.
Det är klart att vi vill att pengarna ska gå till den pedagogiska verksamheten och inte till att betala tomma lokaler, förklarar Stefan Falk.
Något löfte kunde inte beslutsfattarna ge när det gäller skolans och förskolans framtid.
Men satsar man på skolan och förskolan kommer fler barnfamiljer att söka sig hit, tror pappan Mats Jonsson.

Mer läsning

Annons