Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De planerar en transportkorridor från hav till hav

/
  • STUDIERESA.          13 representanter för organisationer i Sverige, Norge och Finland samlades på tåg­stationen i Sundsvall för avfärd mot Trondheim.Foto: Leo Sellén

E14 och Mittbanan ska i framtiden vara med och bilda en miljövänlig transportkorridor genom Norden.

Det är i alla fall målet och i går påbörjades en studieresa med representanter från Sverige, Norge och Finland för att kunna genomföra projektet.

Annons

Studieresan är en del i projektet North East Cargo Link II.

Projektet syftar till att stärka och förbättra de befintliga transportvägar som finns genom Norden, där Mittbanan och E14 är en viktig del.


Många inblandade

Bland de inblandade aktörerna finns Trafikverket samt de norska och finska motsvarigheterna, kommuner, landsting och universitet.


En studieresa

I går påbörjade man en studieresa från ”hav till hav” mellan Sundsvall och Trondheim i Norge.

– Vi ska titta på banan och vägarna och även lyssna mycket på förarna och vad de har för åsikter. Det ger alla parter en chans att bilda sig en egen uppfattning, säger Kenth Nilsson från Trafikverkets region mitt.


Vidare planer finns

Tanken är att man ska kunna sammanställa en rapport där man främst koncentrerar sig på transportvägarna i Finland-Sverige-Norge, men man ska också analysera framtida transportvägar sammankopplade med Ryssland och Kina.

Annons

Mer läsning

Annons