Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dialyspatienter betalar dyrt

Nästan var fjärde njursjuk sköter sin dialysbehandling hemma. På det viset sparar patienterna stora summor för landstinget, men får själva betala dyrt. Nu vill Njurförbundet att patienterna ska få ersättning

Annons
Av 3 500 dialysbehandlade njursjuka sköter 800 sin behandling hemma. Patienterna sparar cirka 500 000 kronor var per år åt sitt landsting men får själva merkostnader. Njurförbundet kräver ersättning för dessa.
Njursjuka kan själva utföra två olika typer av dialyser, bloddialys och så kallade påsdialys. Den senare görs av patienter som har en viss funktion kvar på sina njurar. Den görs alltid i hemmet.
Bloddialys i hemmet är inte lika vanligt. En bloddialys på sjukhus ges tre till fyra gånger i veckan 3-7 timmar per gång.
Personer som själva sköter sin behandling kan utföra dialysen oftare och på tider som passar dem.
Medelåldern för dialysstart är 65 år. De som har fyllt 65 år vid dialysstart har i nuläget ingen rätt att få handikappersättning för de merkostnader som uppstår i samband med dialysbehandlingen.
En njursjuk når snabbt högkostnadsskyddet 4000 kronor för patientavgifter, läkemedel och sjukresor.
Till detta kommer kostnader för färdtjänst och specialkost.
Om patienten sköter sin dialysbehandling i hemmet uppstår extra kostnader bland annat för el- och vattenförbrukning, sophantering och riskavfall.
Det behövs också ett särskilt behandlingsrum och förvaringsutrymmen för förbrukningsmaterial.

Mer läsning

Annons