Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd mördare skriver bok om Fadime

/

De begick två av landets mest omskrivna och avskydda mord.
Sedan lärde mördarna känna varandra i fängelset.
Nu har "taximördaren" skrivit en bok om Fadimes mördare.

Annons

Den 21 januari 2002 sköt Rami Sahindal ihjäl sin egen dotter Fadime i Uppsala. Samma år skedde ett annat uppmärksammat och brutalt våldsbrott i Sundsvall, när taxichauffören Jarmo Pistool rånmördades.

Tre år senare, den 14 maj 2005, möttes de två livstidsdömda mördarna på fängelset i Kumla. De började samtala på en av anstaltens rastgårdar och idén om att skriva en verklighetsbaserad roman tog form.

– Jag är en god och hygglig man. Jag är ingen ond inkarnation eller ett hjärtlöst odjur. Men ja, jag mördade min dotter, säger Rami Sahindal i ett förord till boken.

Bokens författare, som dömts för mordet på taxichauffören Jarmo Pistool, har under sin tid i fängelse översatt och publicerat dikter utgivna av ett mindre bokförlag. Nu berättar han för Dagbladet varför han skrivit boken om Rami Sahindal.

– Jag vill förmänskliga Fadimes pappa, säger han.

Boken. som är skriven under pseudonymen Leo Aletti, är enligt honom inte en mördares försvarstal, utan mer av en förklaring till hur det kunde gå som det gick.

Romanen "Rami" börjar med Rami Sahindals uppväxt i en kurdisk by och slutar med mordet på hans egen dotter Fadime i Sverige, ett hedersmord som genom åren blivit mycket omskrivet i medierna.

– Jag uppfostrade mina barn som en god far, inte som en skurk. Jag räddade min familj från fattigdomen, säger Rami Sahindal i boken.

I det sista kapitlet beskriver boken hur känslorna gick överstyr den ödesdigra kvällen den 21 januari 2002. Rami Sahindal stormade in i den lägenhet där Fadime befann sig, beväpnad med en skarpladdad pistol.

Det slutade med en ren avrättning. Fadime sköts i huvudet med två skott.

Boken släpps i september och tillägnas Fadimes bror som även han är omskriven för en dödsskjutning. Han var grovt kriminell och sköts till döds av polis i Uppsala i april tidigare i år.

Annons

Mer läsning

Annons