Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter tio år vill de byta Utsikten mot stadsvy

/
  • Håkan och Evalena Åkesson köpte turistgården Utsikten för tio år sedan och har bildat familj på platsen sedan dess. Nu vill de sälja för att få mer tid för barnen Gustav, snart åtta år, och Sara, sex år.
  • Hänförande utsikt. En hel del turister stannar till för att njuta av utsikten över Indalsälven, men dalgången är lite bortglömd av Sundsvalls kommun marknadsföringsmässigt, menar paret Åkesson.
  • Pannbiffar med kantarellsås är en klassiker på menyn, men här finns också hembakat kaffebröd. I går tittade tyska paret Gilbert och Annica Angermann in på en fika. Hon har sina föräldrar i Sundsvall. Ett par bord bort sitter Lenah Skog och Carl-Anders Nilsson från Gävle som stannade till för lunch.
  • I tio år har Håkan Åkesson och hans fru Evalena drivit Utsiktens turistgård vid väg 86, mellan Liden och Järkvissle. Nu är stället till salu.

De förverkligade sin dröm – men nu får någon annan njuta av utsikten.

Paret Evalena och Håkan Åkesson vill sälja turistgården Utsikten i Sillre.

– Vi har kört det här i tio år och känner att det är dags att göra någonting annat nu. Vi orkar inte dra det runt, vi vill vara med våra barn, säger de.

Annons

Regndiset hänger över bergen längs Indalsälven, men vid den kända turistgården längs väg 86 är det uppehåll.

Håkan Åkesson hälsar välkommen på gårdsplanen, men vi får skynda oss in för att komma undan "småjäklarna" som attackerar armar, ansikte och hals. Det är pyttesmå svidknott, svidare eller "svean", vad man nu vill kalla dem – och de är värre än myggor och knott.

Inomhus doftar det nybakat. Evalena har som vanligt börjat morgonen med att baka. Hon dukar fram kaffe, frukostfrallor, kolakakor och rullrån. Det känns hemtrevligt.

Men nu har paret lagt ut hela stället på Blocket. "Pris: 1750 000 kronor. Restaurang och bostad sen 1948, i vår ägo sen 2002. Allt klart för att drivande kommande turistsäsong ...", står det i annonsen som hittills genererat 3000 nyfikna klick.

– Besökare förväntar sig att det ska vara öppet varje dag hela sommaren, men jag vill inte jobba varje dag. Det finns inget fritids i Liden på sommaren heller utan det ligger i Indal. Det blir tolv mil fram och tillbaka, så då får de vara hemma, säger Evalena.

Och när barnen, sexåriga Sara och snart åttaårige Gustav, lägger sina huvuden på sned och frågar om de inte kan åka och bada, då vill mamma kunna säga ja. Då stänger hon kaféet och matserveringen.

– Vi får inte ihop det riktigt, att driva företaget, ta hand om barnen samtidigt som jag pendlar till jobbet i Sundsvall varje dag. Eftersom Utsikten ligger mitt emellan alla byar blir det väldigt mycket skjutsande till barnens aktiviteter, och då handlar det om mil, säger Håkan.

Från turistgården är det en och en halv mil till Liden, tre mil till Holm och Indal åt vardera hållet och sex mil till Sundsvall.

Men för den som drömmer om att driva eget i en naturskön miljö är det ett ypperligt tillfälle att slå till.

– Ja, någon som vill jobba dygnet runt utan att tjäna något, säger Evalena med ett skratt och fortsätter:

– Man måste förälska sig i stället. För det är fantastiskt med en massa möjligheter.

De är medvetna om att det kan ta tid att få fastigheten såld.

– Genom att lägga ut på annons väcker man en tanke. Här gäller en längre process för att hitta någon som har den här drömmen och är villig att driva företaget och flytta hit, säger Håkan.

Han och Evalena köpte Utsikten för tio år sedan av familjen Lidgren som drev turistgården sedan 1948. Då, 2002, hade det varit stängt en tid. Huset är på 500 kvadratmeter, i källaren finns en pub och på ägorna sex övernattningsstugor.

– Det var min dröm att ha något eget. Jag älskar att baka och laga mat, säger Evalena som jobbat på restaurang hela sitt liv.

Nu har hon nya mål i sikte.

– Jag vill jobba som hemkunskapslärare. Jag är ju kostekonom och har läst på universitet i mer än tre år. Nu vill jag använda mina kunskaper till att lära andra om kost. Jag brinner särskilt för att stoppa barnfetman, säger hon.

Och Håkan känner att han har pendlat färdigt. När de får Utsikten sålt tänker de flytta till Sundsvall.

– Vi är stadsbor både jag och Evalena. Vi har vuxit upp i villakvarter och tycker att det är roligare för barnen och enklare för föräldrarna.

Annons
Annons
Annons