Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elchocker kan ha gett patienter minnesstörningar

Psykiatriska kliniken i Sundsvall kritiseras av Socialstyrelsen.

Detta sedan patienter som ska få ECT-behandling inte informerats om att de kan få bestående minnesstörningar.

– Vi kommer att gå in och göra de ändringar socialstyrelsen efterlyser, säger Kristina Mårtensson, verksamhetschef vid kliniken.

Annons

Förra året anmälde en patient kliniken för felbehandling.

Mannen fick under oktober till november 2009 elva ECT-behandlingar (tidigare benämnt elchocker), och har sedan dess lidit av försämrat närminne.


Klagomålen ökade

Enligt patienten informerades han inte om att detta var en möjlig biverkning innan han genomgick behandlingen.

Redan för några år sedan uppmärksammade kliniken ett ökat antal klagomål från patienter som var missnöjda med sin ECT-behandling.


Blivit restriktivare

Gemensamt för dessa ärenden var att man ansåg att behandlingen hade ordinerats utifrån osäkra indikationer och gavs i långa behandlingsserier. Patienterna upplevde ingen förbättring i sina psykiatriska symtom, och några av dem framförde att de fått besvärande biverkningar i form av minnesstörningar – som ibland upplevdes som bestående.

– Vi har sedan dess blivit mycket mer restriktiva med att ge den här typen av behandling, förklarar Kristina Mårtensson.

Förra året genomfördes 989 ETC-behandlingar. Siffran kan jämföras med 2006, då antalet var 1 476.

– Samtidigt måste man ställa biverkning i relation till den effekt behandlingen kan ha. En djup depression kan vara dödlig, eftersom det finns en överhängande risk för självmord. Ibland är ETC-behandling det bästa alternativet, betonar Kristina Mårtensson.


Andra orsaker

I sitt beslut konstaterar Socialstyrelsen att det inte står något om att det förekommer att patienter får bestående minnesstörningar i den skriftliga information som delas ut till patienter som ska få ECT-behandling på psykiatriska kliniken i Sundsvall.

– Man kan inte med säkerhet säga att bestående minnesstörningar bara är kopplade till själva ECT-behandlingen. Läkemedelsbehandling, depressionen i sig och eventuell demens kan också vara bidragande orsaker. Men vi kommer självklart att gå in och revidera vår skriftliga information till ECT- patienterna, säger Kristina Mårtensson.

Annons

Mer läsning

Annons