Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU vill inte godkänna svenska betesmarker

Medelpads beteshagar hotas av EU-regler.
Problemet är att vi har för många träd.
– De är rädda för att vi ska bluffa och söka stöd för skogsmark, säger Stig Högberg från Lantbrukarnas riksförbund.

Annons

EU vill inte godkänna de svenska betesmarkerna eftersom det växer för många träd i dem. Det betyder att markägarna inte får det bidrag som resten av Europa håvar in.

– Det som är speciellt med våra hagar är att de innehåller väldigt många träd och så är det inte i resten av Europa. Ska vi hugga bort allt så är det ju inte svensk betesmark längre, säger Stig Högberg som är ledamot i LRF:s förbundsstyrelse och bor i Torsboda, Söråker.

Förutom träd består beteshagarna av en blandning av vilda gräs, örter och buskar. Det tycker LRF att Sverige har varit dåliga på att berätta för bidragsmaskinen EU.

– Regeringen har inte drivit på ordentligt och berättat hur vår mark ser ut. Vi tycker att de har skött det här mycket dåligt, säger Stig Högberg.

Enligt honom gör EU fel när de sätter en maxgräns på hur många träd det får finnas för att marken ska få kallas beteshage. Är träden fler än enstaka så räknas det inte som bidragsgiltig jordbruksmark utan som skog.

– Deras kriterier passar inte svenska förhållanden. Det viktigaste är ju att det finns djur som betar och håller marken öppen så att den inte växer till skog.

Som följd av det snåriga regelverket är det många bönder som inte söker något EU-stöd för sina betesmarker.

– De är rädda att inte klara av kontrollerna och då får många ta bort sina hagar, säger Stig Högberg.

Annons

Mer läsning

Annons