Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick inte gå kurs – anmäler arbetsförmedlingen

Den unga Sundsvallskvinnan fick inte delta i en cv-kurs hos arbetsförmedlingen på grund av sitt funktionshinder.
Nu anmäler hon arbetsförmedlingen till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Annons

Kvinnan har Aspergers syndrom och har alltid känt sig annorlunda och utanför. Hon berättar i brevet till DO att hon klarat av grundskolan tack vare tjurighet och hjälp från sin mamma. På gymnasiet gick hon ett specialprogram och började må mycket bättre. Hon kunde göra saker som vanliga ungdomar gör, till exempel umgås med kompisar och gå på bio.

Söker jobb

Men efter gymnasiet tog hjälpen slut.

– Då blev allt helt tomt och helt tyst, skriver hon.

Varken kommunen, försäkringskassan eller arbetsförmedlingen erbjöd något stöd. Hon söker hela tiden jobb, men har inte haft någon inkomst under nästan ett års tid.

”Illa behandlad”

När hon ville gå en cv-kurs hos arbetsförmedlingen fick hon också nej. Förklaringen hon fick var att de inte tar emot personer med funktionshinder. Hon blev i stället hänvisad till att hitta en praktikplats för att kunna få ersättning på 3 000 kronor i månaden. Kvinnan menar själv att hon skulle klara kursen bra utan extra hjälp.

– Jag mår illa, jag blir ledsen, jag känner mig otroligt illa behandlad av alla myndigheter. Jag får ingen hjälp någonstans, alla tar bara energi av mig och påpekar jämnt att jag har ett funktionshinder, skriver kvinnan.

Arbetsförmedlingen har nu till den 21 juni på sig att svara på DO:s frågor.

Annons
Annons
Annons