Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreställningen "Fortsätt prata om det" i Sundsvall

/
  • Sexuell gråzon. Föreställningen

Fortsätt prata om det har uppträtt för närmare 3 000 gymnasieungdomar runt om i Sverige sedan i november.

I går och i dag får Sundsvalls gymnasieelever ta del av föreställningen om sexuella gråzoner.

– Vi vill att ungdomar ska våga prata om situationer då det inte känts helt okej, berättar Andrea Grapengiesser, producent för föreställningen.

Annons

Föreställningen "Fortsätt prata om det" är just nu i Sundsvall, med en föreställning i går och en i dag.

– Föreställningen baseras på tråden #prataomdet i sociala medier som Twitter och Facebook. Det handlar om sexuella gråzoner och om att våga prata om dem, säger Andrea Grapengiesser och tillägger:

– En sådan gråzon kan exempelvis vara en sexuell situation då det känns bra till att börja med för alla inblandade, men där det slutar med att någon eller några mår dåligt av händelsen.

Under tiden sedan november, när turnén för föreställningen satte igång, har de fått mycket starka reaktioner från både elever och lärare.

– Man har en syn på att sexualundervisningen i skolorna utvecklas och går framåt, men så är det inte i alla fall. Eleverna tycker att det fattas något i undervisningen och lärarna tycker i sin tur att föreställningen har varit en bra inkörsport för själva undervisningen, säger Andrea Grapengiesser.

Efter att själva föreställningen är slut finns två representanter från RFSU på plats för att föra ett samtal med eleverna. Just samtal är målet med hela föreställningen. Att få ungdomar att våga prata om situationer då det inte känts helt rätt.

– Vi vill vara med och förebygga att sådana situationer uppstår och hjälpa till att hitta ett sätt att bearbeta det – om det händer, säger Andrea Grapengiesser.

Annons
Annons
Annons