Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre justitieministern hävdar att den nya sexbrottslagen tolkas fel

/
  • Debattartikel. Thomas Boström, tidigare justitieminister, skriver i en debattartikel, tillsammans med Åsa Regnér, generalsekreterare RFSU, att den nya lagen tolkas fel när det handlar om ung­domar i nära ålder som är överens om att ha sex.
  • • Åsa Regnér, generalsekreterare RFSU.

– Vi ser en oroväckande utveckling där unga personer döms för övergrepp trots att de haft ömsesidigt sex.

Det säger förre Justitieministern Thomas Bodström och Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Annons

Den nya sexbrottslagen kom 2005. Där sägs att allt sexuellt umgänge med barn under 15 år ska bedömas som våldtäkt, eller i vissa undantagsfall sexuellt utnyttjande av barn. Utgångspunkten är att ett barn aldrig vill ha sex med en vuxen.

Men Thomas Bodström och Åsa Regnér menar att den nya lagen tolkas fel när det handlar om två ungdomar i nära ålder som är överens om att ha sex.

De har gått igenom ett antal domar i landets domstolar och säger att de ser en oroväckande utveckling.

– Den mest anmärkningsvärda aspekten är kanske att domstolar kan slå fast att det faktiskt inte förekommit något övergrepp, att ålderskillnaden varit liten och att det sexuella umgänget varit helt frivilligt, men ändå avkunnat fällande domar.


Nära i ålder

De skriver att det inte var så lagstiftaren tänkt sig.

– Därför infördes också en regel som innebär att om de unga är nära varandra i ålder och de båda samtyckt till sex så ska inget åtal väckas.

Thomas Bodström och Åsa Regnér pekar också på en praxis från Högsta domstolen.


Farligt agerande

– Domslutet slog fast att om åldersskillnaden är liten och det sexuella umgänget frivilligt så ska straff inte utdömas. Men trots detta ser vi alltså nu hur domstolar runt om i landet har svårigheter att tolka lagen.

De säger att domstolarnas agerande är farligt för rättssäkerheten, men att det kan vara än mer problematiskt för unga.

– Om en av dem är under 15 år får de ta sina första trevande steg in i vuxenlivet med hot om att ses som brottslingar.

Annons
Annons
Annons