Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret glömde hemliga dokument

/
  • glömde handlingar. Anläggningen på Storholmen har varit plomberad men har brutits upp av privatpersoner. Nu visar sig att där lämnats kvar såväl hemliga handlingar som ruttnande och mögliga inventarier.Foto: arkiv

Kustartillerianläggningen på Storholmen i Sundsvalls­bukten avvecklades och plomberades 1995.
Däremot ”glömdes” hemliga dokument och personliga handlingar kvar när försvarsmakten lämnade platsen.
Nu visar det sig att inhägnaden brutits upp och att privatpersoner vistats i anläggningen.
– Det här är mycket olyckligt, säger Ronald Forsberg chef för Försvarsmaktens Västernorrlandsgrupp.

Annons

Det var i slutet av september som en person från hemvärnet upptäckte missförhållandena på Storholmen. Anläggningen som varit inhägnad och plomberad sedan försvarsmakten lämnade platsen 1995 hade brutits upp.

– Jag vet inte när det hänt men det ska finnas klotter på väggarna daterat 2011, säger Ronald Forsberg som ser mycket allvarligt på vad som hänt.

Att någon brutit sig in i anläggningen är oroväckande av två anledningar, menar han.

– Det visade sig bland annat att hemliga handlingar och handlingar av personlig karaktär lämnats kvar i anläggningen, säger han.

Förhörsprotokoll

Dessa handlingar består av såväl anläggningsritningar och stridsplaner som handlingar av personlig karaktär såsom förhörsprotokoll och disciplinärenden.

– Det är mycket olyckligt sådant ska naturligtvis inte lämnas kvar, det ska bort, säger han.

De handlingar som fanns på plats togs om hand av personen från hemvärnet. Om något försvunnit innan man upptäckte att anläggningen brutits upp går däremot inte att svara på, menar han.

– Jag vet inte vad som fanns där från början.

En ytterligare anledning till oro är att anläggningen är en smärre sanitär olägenhet att vistas i menar Ronald Forsberg.

– Tydligen gjorde man så på den tiden att man lämnade möbler och inventarier som de var och bara bommade igen.

Mögel och råttor

Kvar i anläggningen finns nu bland annat madrasser som möglat och allt möjligt annat materiel i ett ruttnande bedrövligt tillstånd.

– Det finns ju inte någon ventilation där längre och förutom möglet finns där även råttor så jag skulle säga att det är direkt hälsovådligt att vistas där, säger Ronald Forsberg.

– Det ligger egentligen inte på vårt ansvarsområde och jag vågar inte heller svara på vem som är ansvarig, för försvarsmakten har ju hunnit omorganiserat under åren, men jag tänker att det här måste utredas.

Ronald Sundberg har nu anmält missförhållandena och ärendet har lämnats över till I 19 i Boden.

Annons

Mer läsning

Annons