Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friends kräver att skolor agerar mot nätmobbningen

Antimobbningsorganisationen Friends kräver att landets skolor börjar arbeta förebyggande mot nätmobbning.

Verksamhetschefen Katarina Rosenkvist menar att händelserna i Bjästaskolan berör oss alla.

Det handlar inte bara om Bjästa.

Annons

Förutom att nätmobbningen som förekom på den lilla orten utanför Örnsköldsvik är en personlig tragedi, anser Katarina Rosenqvist att den sätter fingret på skolornas brist på förebyggande arbete mot mobbning på nätet.

"I dag lever vi i en verklighet där nätet som mötesplats är en självklar arena i barns och ungas liv där man umgås i princip i lika stor utsträckning som i skolan. De flesta vuxna vet att så är fallet men trots det tenderar många skolor att se på nätet som en plats skild från skolan", skriver hon i ett pressmeddelande.

Skolan har ansvar över eleverna när de är där, och därför anser många skolor att de inte har ett ansvar för det som sker på nätet.

"Men sanningen är att många elever är uppkopplade under hela skoldagen via sina mobiler. Dessutom påverkar givetvis det som händer på nätet det som händer i skolan och tvärtom", menar Katarina Rosenqvist.

Hon säger att en mobbningssituation mellan barn, oavsett var den uppstår, får efterverkningar inom barnens alla arenor. Och även om ett barn blir kränkt på nätet av andra än skolans elever anser hon att det är skolans skyldighet att utreda, eftersom barnet far illa. Förutsatt att skolan har kännedom om att eleven kränks.

"Friends kräver därför att kommuner tar trygghetsarbetet på allvar. Att de avsätter tid och resurser och fortbildar personalen så att de har möjlighet att arbeta aktivt för en trygg vardag för barn och unga. Den ryktesspridning och mobbning på nätet som förekommit i Bjästa är ett misslyckande. Dessvärre kan det ske igen om inte vikten av förebyggande insatser och konkreta handlingsplaner tas på större allvar", skriver hon.

Annons
Annons
Annons