Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsledare sa upp sig efter kärleksrelation

En fritidsledare i 30-årsåldern inledde en kärleksrelation med en 16-åring. Förhållandet ledde till att flickan började besöka fritidsgården och då tvingades han säga upp sig.

Händelsen har omsusats av rykten.

– Mannen tog rätt beslut. Situationen blev ohållbar. Yrket kan jämföras med en lärares och det handlar om ett förtroendeuppdrag, säger Lars-Ove Johansson, ungdomschef på Sundsvalls kommun.

Annons

Enligt Lars-Ove Johansson hade fritidsledaren omöjligt kunnat jobba kvar på fritidsgården. Att han sade upp sig gjorde att arbetsgivaren slapp sparka honom.

– Arbetsgivarens hållning är klar. Det fungerar inte att personalen har sexuella relationer med besökare, säger han.

I dag finns det en stor besvikelse både hos ungdomar och personal som vistats i mannens närhet under de tre år som han har varit anställd. De vittnar om att han under en längre tid även ska ha gjort närmanden mot andra unga tjejer som brukar hålla till på gården.

– Vi har också nåtts av de där ryktena och tittat bakåt. Vi har pratat med flickorna som ryktena berör, men de har dementerat att det förekommit något sexuellt mellan dem och den här mannen. Och eftersom flickan han nu är ihop med är över 15 år så har det inte skett något olagligt, säger Lars-Ove Johansson.

En annan fritidsledare i Sundsvall säger att man inom yrkeskåren ofta möter ungdomar som är utsatta. "Och vi ska finnas där för att skydda, inte utnyttja", säger kollegan.

Vad har det här fått för konsekvenser på gården där mannen jobbade?

– Det är klart att arbetskamraterna tycker att det är olustigt, säger Lars-Ove Johansson.

Han har jobbat inom kommunens ungdomsverksamhet sedan 1988 men han har aldrig tidigare varit med om något liknande.

– Jag har aldrig hört att någon inom personalen har inlett en relation med en besökare, säger han.

Den tidigare fritidsledaren har inte gått att nå för en kommentar, men på internet uttrycker han att han ser sig som skicklig i sitt arbete.

Annons
Annons
Annons