Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gick med bruten nacke i elva dagar – primärvården anmäls

Trots att mannen besökte både kiropraktor, läkare och sjukgymnast efter att ha fallit från en stege, ställdes ingen riktig diagnos.

Först efter elva dagar konstaterade man att mannen brutit nacken, och han opererades i Uppsala.

Nu har primärvården gjort en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.

Annons

Händelsen inträffade i juni förra året.

Mannen föll från en stege, och slog då i huvudet i ett par plankor som stod uppställda bredvid. Han fick huvudvärk och smärtor i nacken, och två dagar senare kontaktade han en kiropraktor och fick behandling för nackbesvären.

Men värken i nacken satt i, och efter ytterligare två dagar sökte mannen hjälp vid sin vårdcentral. Eftersom mannen inte hade några neurologiska symtom, bedömde läkaren att det rörde sig om muskelvärk i nacken och vårdcentralens sjukgymnast blev inkopplad.


Fraktur på halskota

Patienten fick ultraljudsbehandling – dock utan att bli bättre. Sjukgymnasten kontaktade på nytt läkaren som skickade en remiss till röntgen.

Röntgenundersökningen visade att mannen hade en fraktur på andra halskotan. Han remitterades till en neurokirurg i Uppsala. Knappt två veckor efter olyckstillfället opererades mannen.

Enligt Lex Maria-anmälan mår mannen i dag bra, förutom att han fått en hörselnedsättning på höger öra. Mannen är remitterad till öronklinik för utredning.

Lars Berglund, medicinsk rådgivare vid primärvården, konstaterar att det finns brister inom primärvården när det gäller kunskap om och rutiner för den medicinska handläggningen av symtom från nacke och rygg efter akuta trauman.


Se över rutiner

Verksamhetschefen har fått i uppdrag att se till att tydliga kvalitetssäkrade rutiner utarbetas, och att man även ser över rutiner för sjukgymnasternas befogenhet vid akuta huvud- och nackskador.

Annons
Annons
Annons