Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God man inför rätta för förskingring

Den gode mannen från Sundsvall ska ha förskingrat 70 000 kronor från en handikappad man.

I går hölls rättegången mot honom.

– Jag tog ut pengar, så att inte Kronofogden skulle kunna göra utmätningar hos honom, försvarade sig mannen.

Annons

Den misstänkte mannen och den handikappade mannen har känt varandra en längre tid. Innan den misstänkte blev god man 1997 hade den handikappade mannen bott hos honom i tre år.


Siffrorna stämde inte

Det hela fortgick utan problem fram till 2008 när överförmyndarnämnden reagerade på att siffrorna i årsredovisningen inte stämde överens.

Det visade sig att 54 000 kronor fattades från 2007, och 16 500 saknades från 2008. Pengar som den gode mannen inte har redogjort för.

De 54 000 kronorna hävdar den gode mannen att han tagit ut för att inte Kronofogden skulle kunna utmäta en skuld som han trodde att den handikappade mannen skulle ärva från sin fars dödsbo.


Gömde undan pengarna

Han har tagit ut pengarna i omgångar och sedan gömt dem i ett kuvert hemma i sin garderob. Kuvertet ska sedan ha försvunnit när mannen flyttat.

Den misstänkte menar att han inte alls använt pengarna för egen vinning utan att de helt enkelt tappats bort.

– Det finns ingen anledning till att jag skulle ha tagit pengarna, jag har varit god man åt honom i tio år. Jag har aldrig använt en krona för egen vinning, sade den misstänkte.


Efterkonstruktioner

Åklagaren kallar detta för en efterkonstruktion och menar att han borde ha tagit reda på att den handikappade mannen inte var skyldig att betala skulden eftersom den kom från ett dödsbo. Den gode mannen ska också ha sagt till överförmyndarnämnden att han ”trodde” att skulden var betald, men vid kontroll så stämde inte de uppgifterna.

De 16 500 kronorna som fattades 2008 hävdar den misstänkte mannen att han tagit ut för att täcka egna utgifter han fått i och med att han flyttat saker från den handikappade mannens fars dödsbo.

– Det är milersättning, telefonsamtal, hyra av släpvagn och annat, sade mannen.

Åklagaren hävdar att det också är en efterkonstruktion då utgifterna gällde en flytt våren 2007, medan pengarna togs ut från kontot under 2008, och i små uttag, inte i en klumpsumma.

Den gode mannen är sedan tidigare ostraffad. Åklagaren yrkar på villkorlig dom och dagsböter. Domen faller den 13 oktober.

Annons
Annons
Annons