Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannar får röka på balkongen

Södermalmsparet har anmält sina rökande grannar till alla instanser som finns.

Nu får de nobben av miljööverdomstolen – man kan inte förbjuda sina grannar att röka på balkongen.

Annons

Det är en mångårig tvist mellan balkonggrannarna i HSB-huset. På alla upptänkliga sätt har paret försökt vinna gehör för sin åsikt att grannarnas rökning är en allvarlig och hälsofarlig olägenhet för dem.

Men de förlorade hela vägen, och nu meddelar högsta instansen, miljööverdomstolen i Stockholm, att ärendet inte ska tas upp till ny prövning. Överdomstolen kan inte se att det begåtts något fel i tidigare avgöranden, och inte heller behöver målet prövas som ledning för framtida rättstillämpning.

Därmed fastställs beslutet som miljödomstolen i Östersund skrev tidigare i år. Där slogs fast att inträngande tobaksrök kan utgöra en olägenhet och hälsorisk, och definitionsmässigt räknas som miljöfarlig verksamhet.

Men också att det inte finns någon oinskränkt rätt att i ett flerfamiljshus slippa all påverkan av grannar. Paret störs inte av rökningen om de vistas inomhus med stängda fönster och dörrar, skriver rätten. Därmed är rökningen inte en så allvarlig störning att den ska förbjudas eller begränsas.

Annons
Annons
Annons