Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grodor bjuder på skådespel

/
  • Livet leker för grodorna i Grodtjärn. Årets höjdpunkt är parningssäsongen och hela tjärnen spritter av livslust under några dagar.
  • Parning pågår i Grodtjärn några dagar varje vår.
  • Hundratalt grodor har samlats i Grodtjärn för att para sig. Äggen har ett geléaktigt hölje och de klumpas ihop ute i vattnet.
  • Hundratals grodor har även i år samlats i Grodtjärn, Sidsjön. Parning pågår för fullt några få dagar varje vår och många Sundsvallsbor passar på att besöka platsen för att beskåda ett av naturens häftiga skådespel. Grodorna har full fokus på varandra och bryr sig inte det minsta om publiktillströmningen.
  • Åttaåriga Alicia Landmark från Södermalm är inte rädd för grodor.
  • Tommy och Madelene Lundgren med döttrarna Emilia och Linnea brukar besöka tjärnen när grodorna har sin parningstid.

Grodtjärn i Sidsjö sjuder av liv, lust och kärlek. Grodorna parar sig hej vilt till kväkande läten och för gammal som ung är det en upplevelse att besöka tjärnen.

Annons

Flera hundra grodor har samlats i Grodtjärn för att fortplanta sig och många Sundsvallsbor letar sig dit för att ta del av skådespelet.

– I bostadsområdet här intill pratas det om när grodorna parar sig och då gäller det att gå hit bums för efter några dagar är det över, säger Tommy Lundgren.

Han tog med sig familjen till Grodtjärn i lördags för att titta på skådespelet.

Våren är här och just nu i dagarna är det dags för grodhanarna att hitta honor. Hangrodorna har samlats i en stor flock i Grodtjärn och de kväker högt och ljudligt. De blåser upp sina luftsäckar som liknar uppblåsta ballonger under munnen för att kväkandet ska höras bättre. När han hittar en hona kryper han upp på hennes rygg och klamrar sig fast. Honorna, som är större än hanarna, är fyllda med ägg. När hon släpper ut sina ägg i vattnet sprutar hannen snabbt ut sin mjölke och befruktar på så vis äggen.

Honan lägger vanligen mellan 1 500 och 3 000 ägg och de brukar lägga sina ägg tillsammans, så att de bildar stora geléaktiga klumpar ute i vattnet. Grodäggen är genomskinliga och varje ägg har en mörk prick i mitten. Äggskalen är mjuka som gelé. Det tar två till tre veckor för äggen att kläckas, beroende på temperaturen. Sedan tar det ytterligare två till tre månader för ynglen att förvandlas till grodor.

Många av äggen och ynglen äts upp av fiskar och andra djur och av 3 000 grodägg är det bara 5 som överlever och blir fullvuxna grodor.

Mer läsning

Annons