Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlaren i Holm kastar in handsken

/

Ilska och oro präglar stämningen i Holm. Upprörda bybor besökte gårdagens föräldramöte om skolnedläggningen och ortens handlare är tydlig.
– Stängs skolan ser jag ingen framtid, säger Alexander Hjelm Åslin.

Annons

Stängs Anundgårds skola går Holm en dyster framtid till mötes. Det hävdar föräldrarna som träffades på skolan i går. Och byns handlare håller med. Han menar att facit finns på andra mindre orter där bara den åldrade delen av befolkningen har blivit kvar när det inte längre hörs klapper i skolkorridorer.

– Det blir som att dra ur proppen för mig. Det är inte världens lättaste att vara handlare som det är nu heller och det är besvärligast om vintrarna, säger Alexander Hjelm Åslin.

Barn- och utbildningsförvaltningens utgångspunkt sägs vara att göra det så bra som möjligt för så många barn som möjligt och enligt skoldirektör Christin Strömberg klarar inte skolor som har färre än hundra elever att hålla sin budget. I Anundgård beräknas nedläggningen generera en besparing på 784 000 kronor.

– Men allt kan ju inte räknas i pengar. Man måste ju även se till hur individerna mår. Och stänger jag så blir det kommunens ansvar att se till att de äldre får möjlighet att handla någon annanstans eller att de får hjälp av hemtjänsten, säger Alexander Hjelm Åslin.

Om Anna Bergmans sexårige son ska skjutsas till Vallens skola när han börjar i förskoleklass till hösten kommer hans dagar att starta vid femtiden om morgnarna. Tanken gör henne förtvivlad.

– Många kommer nog att välja Vallen eftersom de jobbar i stan. Och då blir det sedan hämtning på fritids vid 18-tiden för min son, säger Anna Bergman.

Ett förslag från föräldrarna i Holm är att förskolan slås ihop med skolan, vilket skulle kunna generera samordningsvinster.

Beslutet om skolnedläggningen tas den 27 april.

Mer läsning

Annons