Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hittar du jobben

/
  • Karl Ågren, 26 år, är köksmästare på restaurang Torget och tycker att praktik är viktigt för att skaffa kontakter.

Är du arbetslös bussförare, kock, ­civilingenjör eller sjuksköterska?

Då har du goda förutsättningar att få ett jobb.

Dagbladet listar de mest eftertraktade ­yrkena just nu.

Annons

Den internationella lågkonjunkturen påverkar också Västernorrlands län. Den största anledningen är minskad export för industrin. I praktiken innebär det att tillfällig personal får färre arbetstimmar och anställda löper en större risk att bli uppsagda på grund av arbetsbrist.

– Sundsvall har drabbats hårt efter 2012. Det är inte bara med varsel utan också med nedläggningar, säger Peter Pettersson, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Men det finns fortfarande branscher som går bra lågkonjunkturen till trots. Handeln, hotell- och restaurangbranschen är exempel på sådana.

Karl Ågren, 26 år, är köksmästare på restaurang Torget i Sundsvall och bland annat ansvarig för råvarukostnader och en av två personer som gör menyn.

– Jag har alltid varit intresserad av att laga mat. Jag jobbade på Ramundberget när jag fick jobberbjudandet här i Sundsvall, säger Karl Ågren.

Arbetsförmedlingen gav nyligen ut "Yrkeskompassen", som är en arbetsmarknadsprognos framtagen genom intervjuer med över 400 privata företag samt arbetsgivare som till exempel kommun och landsting.

I listorna som presenteras är det tydligt att tillgången på jobb för personer med kort utbildning minskar och utbildningskraven ökar.

Peter Pettersson menar att många lever kvar i att Sundsvall är ett industrisamhälle men går med snabba steg mot ett it-samhälle.

Det finns i dag flera stora it-företag etablerade i Sundsvall och som söker kompetent personal. Arbetsförmedlingen samarbetar i dag med flera av dessa och med Mittuniversitetet.

– Det är många som hittar jobb genom kontakter i dag. Nätverkande är viktigt och att använda sig av sociala medier är ett bra verktyg, säger Peter Pettersson.

Något som även köksmästare Karl Ågren håller med om.

– Ta kockpraktik i fjällen där det öppnas många dörrar. Skaffa kontakter och ett stort nätverk.

Har ni några råd till ungdomar på väg ut i arbetslivet?

– Tänk på vad ni vill jobba med och var ni vill jobba rent geografiskt. I dag måste man inom många yrken vara beredd på att flytta, allt finns ju inte här i Sundsvall. Tänk också på vad du gör på internet. Det är väldigt många arbetsgivare som googlar sökande i dag och det finns de som inte fått jobbet just på grund av sökresultaten, säger Pia Pärsbo, arbetsgivaransvarig på Arbetsförmedlingen.

Annons
Annons
Annons