weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Högtryck i Birsta med nya pressen

+
Läs senare
/

Om du märker någon skillnad på tidningen i dag så beror det på att det är premiär. I går kväll trycktes näm­ligen Dagbladet med den nya, toppmoderna pressen i Birsta. På tryckeriet höll man på med finjusteringar in i det sista.

Tryckeriet är fortfarande en byggarbetsplats. Men pressen är igång och personalen jobbar ständigt med att få till de rätta inställningarna.

– Varje dag justerar vi smågrejer för att hitta de rätta parametrarna. Det kommer att bli ännu bättre, säger Håkan Magnusson som jobbar på tryckeriet.

Han har 30 år i yrket bakom sig. Han säger att vissa saker måste han lära om, även om grunden finns kvar.

– Men jag har inte känt någon oro för den nya tekniken. Det är kul, jag har väntat länge på det här, säger Håkan Magnusson.

Den nya pressen är den första i sitt slag i landet. Tekniken som används kallas torroffset där man kan trycka utan att använda vatten. Det ska också spara papper eftersom det blir mycket mindre makulatur, det vill säga pappersspill.

– Det här är en helt annan maskin, säger Håkan Magnusson.

Mycket i tryckprocessen och efterbehandlingen är automatiserat. Flera moment går enligt Håkan Magnusson snabbare än tidigare, till exempel då tidningarna ska beskäras och häftas.

– Vi gjorde mycket för hand förr, säger han.

Enligt Håkan Magnusson skiljer sig resultatet med den nya tryckpressen mycket från den tidigare.

– Bilderna blir knivskarpa. De kommer inte att bli misspassade i fortsättningen och detaljerna syns mycket mer, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons