Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck i Birsta med nya pressen

/
  • Luftkudde. Den nya tryckpressen byggdes in efter nyår och var klar för första produktion i början av april. Håkan Magnusson berättar att i denna del av processen glider pappret fram som på en luftkudde.
  • Delad. En ny funktion i den moderna tryckpressen är att man kan få den att dela sig genom ett knapptryck. Det underlättar arbetet eftersom det blir lättare att komma åt för rengöring, berättar Håkan Magnusson.
  • Transport. Mekanikerna testar hur maskinen viker och transporterar tidningarna för att kunna göra eventuella justeringar.
  • Klibbig. Den röda färgen, eller magenta som den kallas, rinner in till tryckpressen. Enligt Håkan Magnusson är färgen seg och klibbig. Därför ska man testa att trycka på returpapper 50/50. Returfibrerna är nämligen kortare och det kan förbättra tryckkvalitén ytterligare.
  • Värme. Michael Hammarberg och Håkan Magnusson vid den nya tryckpressen i Birsta. Bakom de silverfärgade fronterna finns färgerna som används i tryckningen. Mängden justeras med hjälp av temperaturen. ”Ju varmare desto mer färg i tidningen” säger Håkan Magnusson.

Om du märker någon skillnad på tidningen i dag så beror det på att det är premiär.

I går kväll trycktes näm­ligen Dagbladet med den nya, toppmoderna pressen i Birsta.

På tryckeriet höll man på med finjusteringar in i det sista.

Annons

Tryckeriet är fortfarande en byggarbetsplats. Men pressen är igång och personalen jobbar ständigt med att få till de rätta inställningarna.

– Varje dag justerar vi smågrejer för att hitta de rätta parametrarna. Det kommer att bli ännu bättre, säger Håkan Magnusson som jobbar på tryckeriet.

Han har 30 år i yrket bakom sig. Han säger att vissa saker måste han lära om, även om grunden finns kvar.

– Men jag har inte känt någon oro för den nya tekniken. Det är kul, jag har väntat länge på det här, säger Håkan Magnusson.

Den nya pressen är den första i sitt slag i landet. Tekniken som används kallas torroffset där man kan trycka utan att använda vatten. Det ska också spara papper eftersom det blir mycket mindre makulatur, det vill säga pappersspill.

– Det här är en helt annan maskin, säger Håkan Magnusson.

Mycket i tryckprocessen och efterbehandlingen är automatiserat. Flera moment går enligt Håkan Magnusson snabbare än tidigare, till exempel då tidningarna ska beskäras och häftas.

– Vi gjorde mycket för hand förr, säger han.

Enligt Håkan Magnusson skiljer sig resultatet med den nya tryckpressen mycket från den tidigare.

– Bilderna blir knivskarpa. De kommer inte att bli misspassade i fortsättningen och detaljerna syns mycket mer, säger han.

Annons
Annons
Annons