Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor och politik gjorde Gina till SVT:s bloggare

/
  • INGEN STOR GREJ. ”Fastän det bara är en blogg så har den öppnat grymt många dörrar”, säger Gina Dirawi som står bakom den populära humorbloggen Ana Gina som nu gett sig in i politiken. Foto: Ana Osap

Humor och politik är det nya framgångskonceptet.

Sundsvallstjejen Gina Dirawi, 19 år, har gett sig in i politiken och bloggar för Sveriges Television under årets valrörelse.

– Förhoppningsvis ska det locka och engagera fler ungdomar i valet, säger hon.

Annons

Den ensamstående mamman ”Bettan”, fjortisen ”Fippan” och ”syster Khadidje” är de karaktärer som via videoklipp ska få fler ungdomar att intressera sig för politiken under årets valrörelse.

Gina Dirawi heter tjejen bakom personerna och hon spelar själv in videorna hemma och publicerar dem på sin blogg.

– Karaktärerna är en mix mellan de fördomar som finns om olika personer och med människor som jag tidigare har träffat. De pratar mest om dumma saker men det ska förhoppningsvis få folk att börja diskutera, säger hon.


Hjälps åt med manus

Gina blev kontaktad av Jonas Alassaad, mannen bakom manuset till humorprogrammet Lilla Al-Fadji & co. Han ville ha med henne i ett humorprojekt som SVT skulle köra i samband med valet.

– Han hade visst följt min blogg sen början och tyckte att jag verkade skön. Han ville göra ett samarbete och jag tyckte att det lät intressant, säger hon.

Fram till valdagen 2010 kommer Gina blogga för SVT. Manusen till filmklippen får hon hjälp med att komma på.

– Jonas och jag hjälps åt att komma på saker och skriva manusen. Vi är rätt lika på ett vis och det klickar väldigt bra mellan oss. Så på två månader ska vi göra 40 videos till bloggen.


Humor som hjälpmedel

Projektet hoppas på att kunna använda humorn som ett hjälpmedel för att få ungdomarna att intressera sig mer för politiken.

– Själv är jag jätteintresserad och skulle vilja jobba som politiker i framtiden. Det är väl vissa frågor som intresserar mig mer såsom invandring, miljö och skola. Så därför tror jag det är bra även för mig med bloggen så jag engagerar mig mer, säger Gina.

Gina började med bloggandet i mars i fjol, men var väldigt skeptisk till det.

– Jag tycker det är rätt onödigt med bloggar. Men jag ville skriva dagbok och orkade inte göra det för hand, så första tanken med min blogg var att den bara skulle handla om mitt liv.


”Det är bara en blogg”

Idén till att börja med filmklippen fick Gina efter att hon sett klipp på andras bloggar som hon tyckte var tråkiga och dåliga.

– Jag testade att göra ett själv och min kusin tyckte det var jätteroligt, av någon anledning. Sen lade jag upp fler där jag pratar om saker som irriterar mig, berättar hon.

Det var först i april i år som hon blev ”stor” i bloggvärlden efter att andra kända bloggare länkat till hennes sida. I snitt har hon nu runt 12 000 unika besökare per dag och en väldigt mixad målgrupp mellan 9 och 46 år.

– Det är rätt fjantigt när någon kallar mig för känd. Det är ju inte direkt som att jag skapat världsfred eller botat cancer. Det är bara en blogg, säger Gina.

Efter valrörelsen kommer hon att fortsätta med sin blogg precis som innan.

– Det är ju egentligen onödigt. Jag hatar det, men jag tycker ändå om det, säger hon.

Annons
Annons
Annons