Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen valrörelse vid sjukhuset

/
  • Nej till valarbete utanför sjukhus och vårdcentraler, säger Ewa Söderberg (s).
  • Han vände tvärt. Sverker Ågren (kd) ville först dela ut valmaterial inne i Sundsvalls sjukhus. Nu vill han förbjuda både politiker och valaffischer inne i och utanför sjukhus och vårdcentraler,
  • Självklart ska väljarna få möta oss utanför entreerna till sjukvården, det är vi som är ansvariga, säger Jacomina Beertema (m).

Ska politiska partier få dela ut valmaterial utanför sjukhus och vårdcentraler? Ja, säger moderaterna Nej, säger alla andra partier inom landstinget Västernorrland.

Annons
Moderaternas Jacomina Beertema är besviken. Hon vill ge alla politiker rätt att stå utanför sjukhus och vårdcentraler, dela ut material och svara på frågor.
Märk väl, utanför byggnaden, inte inomhus. Vi ska inte störa verksamheten, säger hon.
Hennes förslag fick ett rungande nej på landstingsstyrelsens möte i går.
Inte ens kristdemokraterna höll med Beertema. Trots att partiet självt ville dela ut sitt valprogram inne i Sundsvalls sjukhus lokaler för ett par veckor sedan.
Då sa sjukhusledningen tvärt nej och det var anledningen att Jacomina Beertema krävde besked om vad som gäller på gårdagens möte.
Nu ville kristdemokraten Sverker Ågren inte längre vara med.
Det är riktigt att jag har ändrat åsikt. Jag tog intryck av argumenten från landstingsrådet Ewa Söderberg, säger han.
Söderberg som är socialdemokrat tycker att valrörelsen ska skötas på gator och torg.
Vi ska inte ha något valarbete i närheten av patienter och inte tränga oss på i ett läge då patinten är sjuk och i ett underläge. Det skulle vara förskräckligt, vare sig det handlar om moderater eller socialdemokrater, säger hon.
Sverker Ågren ville efter sin kovändning ändå ha en egen åsikt på sammanträdet i går. Därför la han till förslaget att partierna inte heller får affischera utanför sjukhus och vårdcentraler.
Så blev också besluten.
Varken valaffischer eller politiker får förekomma vid entreer till sjukvården under valrörelsen.
Jacomina Beertema tycker att detta är uppåt väggarna.
Det är vi som är ansvariga för den sjukvård som bedrivs eller för den sjukvård vi skulle vilja driva om vi fick bestämma. Då måste människor som berörs av våra beslut få träffa oss och ställa frågor, säger hon.
Det viktiga, enligt Beertema, är att de som har direkt beröring med patienterna inte deltar i valarbetet utanför ett sjukhus eller en vårdcentral.
Därför skulle jag själv aldrig någonsin kunna stå som moderat utanför Sundsvalls sjukhus. Där har jag alldeles för många patienter. Men Örnsköldsvik eller Härnösand går bra, säger hon.

Mer läsning

Annons