Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget kärnkraftverk byggs i Kristinestad

Det blir inget kärnkraftverk i finska Kristinestad tjugotalet mil tvärs över Bottenhavet.

Annons
Fennovoima som driver projektet ger upp planerna efter att kommunens tekniska nämnd sagt nej.
Miljöpartisten Eva Goës i Härnösand som har engagerat sig i det finska kärnkraftsmotståndet fick besked den 5 juni.
Det bästa på världsmiljödagen inget kärnkraftverk i Kristinestad! jublar hon.
Planerna lever dock fortfarande på tre andra orter Pyhäjoki, Strömfors och Simo - och därmed lever även motståndsrörelsen
Fennovoima har nu gett upp en ort, Kristinestad. Lyckligtvis. Men många av oss som varit engagerade i vår kamp fortsätter nu ge kraft och hjälp till de övriga tre orterna.
För vi vet att de som bor där inte har glada dagar nu. Vi kämpar om att få ut dem (Fennovoima)!! citerar Eva Goës ett mejl från Finland.
Fennovoimas officiella besked är att man fortsätter med den tekniska utredningen i Pyhäjoki, Strömfors och Simo. Kristinestad läggs på hyllan på grund av opinionen.
Fennovoima påbörjade utredningsarbetet för ett kärnkraftverk i Kristinestad baserat på ett av stadsstyrelsen enhetligt fattat beslut i juni 2007.
Under de gångna månaderna har projektet enligt bolagets bedömning dock delat kommunens beslutsfattare i två läger på ett sätt som inte ger kommunen förutsättningar för förverkligandet av projektet, redovisas på bolagets hemsida.
Tekniska nämnden i Kristinestad sa nej till kärnkraftsbygget med minsta möjliga marginal för två veckor sedan. Rösterna föll 5-5 och ordförandens utslagsröst avgjorde.
Klas Leffler
0611-554830

Mer läsning

Annons